Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stödet till hemtjänsten efter hånen: ”Hjältar”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
”Det gör ont när man se sina kolleger gråta”, säger Monica Anderberg, skyddsombud för hemtjänsten i Torsås.Foto: Privat
”Folk viskar och kollar snett”, säger Victoria Sjöstrand som arbetar inom hemtjänsten i Torsås.Foto: Privat
Sedan början av coronapandemin har hemtjänstpersonal utsatts för glåpord.Foto: Colourbox

Sedan början av coronapandemin har hemtjänstpersonal utsatts för glåpord. De kallas för smittspridare, monster, mördare, rymdvarelse.

Senaste larmet kom från hemtjänsten i Torsås. Nu får personalen stöd – både från officiellt håll och på Facebook. 

– I de här svåra tiderna handlar det om att pysa ut sin ångest och hitta syndabockar, jag tycker bara det här är fel syndabockar, säger Claes Wiridén som är socialchef i kommunen till SVT. 

Under onsdagen larmades det om hur hemtjänstpersonal i Torsås utsätts för glåpord. De mobbas och kallas för smittspridare. Många blir arga och ledsna. 

– Det gör ont när man se sina kolleger gråta, berättade Monica Anderberg för Kvällsposten. 

Hon är skyddsombud för hemtjänsten i kommunen. 

– I fredags var jag och handlade, då hörde jag två personer säga, ”kolla, nu kommer de jävlarna i sina arbetskläder”, säger hon.

Hennes kollega Victoria Sjöstrand är också drabbad. 

– Det är en påfrestande situation. Folk viskar och kollar snett, de backar eller flyr nästan när de ser oss för att de tror att vi bär på smittan, säger Victoria.

Artikeln har kommenterats flitigt på Kvällspostens sociala medier, och det är många som uttrycker sitt stöd för hemtjänstens personal.

”De gör sitt yttersta”

Nu får Monica och hennes kolleger även stöd från socialchefen i Torsås. 

– Upplevelsen hos våra medarbetare är viktigt, och den är inte god i det här sammanhanget, säger Claes Wiridén till SVT Nyheter Småland. 

Mobbningen gör honom bedrövad. 

– Innerst inne blir jag väldigt ledsen. Det här är medarbetare som gör sitt yttersta för att människor i det här svåra läget ska få de insatser som de är beviljade.

Även i Karlskrona har hemtjänstpersonal utsatts för glåpord. 

– Det gör ont att se hur folk reagerar när vi går runt för att hjälpa, har undersköterskan Linda Simonsson tidigare sagt till Kvällsposten. 

Monica Anderberg hoppas att allmänheten ska respektera de som jobbar inom hemtjänsten, i samma utsträckning som de som jobbar på sjukhusen.

– Sjukhuspersonal blir hjältar och vi på vård och omsorg blir syndarna. Det som är det värsta är inte glåporden utan att vi ifrågasätts, säger hon.

TV: Corona-rapporten från skånska sjuksängen

Låg 11 dagar i respirator • Filmade sin kamp i sjukhussängen.