Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greps med pistol utanför hotade kvinnans bostad

En startpistol hade blivit ett skarpt vapen genom att vapnets pipa byggts om. Den kunde skjuta 7,65 millimeters ammunition.Foto: POLISEN
19-åringen hade en bild på sig själv framför mc-gänget Satudarahs logga. Men rätten fann det inte bevisat att han jobbade på deras uppdrag.Foto: POLISEN
En polishund hittade snabbt vapnet liggande i gräset nära platsen där 19-åringen gripits,Foto: POLISEN

En kväll i oktober stod 19-åringen helt svartklädd med en skarpladdad pistol och väntade utanför ett hus i Malmö – bostad åt en ung kvinna som levde under hot.

Men han blev sedd, polisen larmades och han kunde gripas.

Nu döms 19-åringen till två års fängelse. Men påståendet att han jobbade åt mc-gänget Satudarah kunde inte bevisas.

Den 19-årige mannen stod på baksidan av huset i östra Malmö där kvinnan bodde. Han hade kört dit på en svartmålad moped och väntat i flera timmar.

Kvällen före hade han också varit på plats och väntat länge, visade polisens utredning senare genom så kallad positionering av hans mobiltelefon.

Kvinnan som bor i huset hade utsatts för hot men levde inte med polisbevakning. När hon ringde 112 och slog larm skickades omedelbart en patrull ut.

Hade kastat bort pistolen

Patrullen fick snabbt syn på 19-åringen men vid gripandet var han inte beväpnad. Polisen som grep honom tyckte sig dock ha sett att han kastat något ifrån sig.

En polishund hittade snabbt en pistol i ett buskage. Det var en modifierad startpistol laddad med 7,65 millimeters skarp ammunition.

Registreringsskylten på mopeden hade vikts ihop så att numret inte syntes.Foto: POLISEN

19-åringen erkände att pistolen var hans. Han hävdade att han befunnit sig på platsen enbart för att hämta vapnet som han nyligen hade köpt för att han kände sig hotad.

Att han stod still och väntade, helt svartklädd intill en svartmålad moped – för andra kvällen i rad – förklarade han under utredningen med att det varit svårt att hitta vapnet.

Påstods jobba åt Satudarah

Åklagaren ansåg sig kunna styrka att 19-åringen varit utskickad som lejd mördare åt en person i det kriminella mc-gänget Satudarah.

Som belöning skulle 19-åringen ha blivit lovad att få bli fullvärdig medlem av gänget utan att först behöva gå som provmedlem, så kallad ”prospect”, i två år.

I en mobiltelefon hittade polisen en bild på 19-åringen när han poserar med ett skjutvapen.Foto: POLISEN

Detta har 19-åringen själv inte velat säga ett ord om under utredningen.

Mannen åtalades för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Han har suttit frihetsberövad sedan kvällen han greps – i nästan ett halvår.

Ingen förberedelse för mord

På måndagen kom domen i Malmö tingsrätt. 19-åringen fälls för grovt vapenbrott och döms även för förberedelse till grov misshandel – men inte till mord.

Tingsrätten finner det ”styrkt att han fått någon form av uppdrag att utföra” och att han fanns på plats för att han väntade på den unga kvinnan.

Eftersom han hade en pistol med sig ”är den enda tänkbara slutsatsen att han hade uppsåt att i vart fall allvarligt skada henne genom att använda pistolen”, skriver rätten.

Men rätten tycker inte att det är bevisat att 19-åringen tänkte döda henne.

Straffvärdet på brotten är sammanlagt tre år fängelse men eftersom mannen bara är 19 år gammal minskas det till två år.