Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholmare känner sig ovälkomna i Skåne

Sverige nu har 92 dödsfall i Corona.
Eva-Pia och Anders Isberg har haft sin fiskarstuga i Kivik i 21 år. I år kom de ner en vecka tidigare än vanligt.
Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren
Eva Fristedt handlar hämtmat på Buhres fisk i Kivik. Hon tycker att alla borde stanna hemma så mycket de kan, men tar avstånd från de hårda tongångarna i sociala medier.
Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren
Beat Senn, Skillinge, är i Kivik på arkitektuppdrag. "Vi är beroende av våra gäster på Österlen, men vi har ett problem: Vår sjukvård klarar inte av det", säger han.
Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren
Ola Jönsson, Icahandlare i Kivik, har ökat omsättningen med 20-30 procent de senaste 14 dagarna.
Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren
Agneta van Toor, Ystadbo på besök i Kivik, är öppen för att alla ska få komma till sina stugor. "Jag tycker att det är förfärligt om folk ska känna sig påhoppade bara för att de kommer från Stockholm".
Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren
"När man kommer från Sveriges värsta smitthärd och inte vet om man är smittbärare eller ej, då bryter man ju mot de önskemål som smittskyddarna har satt upp", säger Pelle Olsson, Kiviksbo.
Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren
Folke Bruno, 18 år, distanspluggar på Handelshögskolan i sommarhuset i Kivik tillsammans med sin lillebror som går på gymnasiet. "Om situationen blir värre och värre och det plötsligt blir lock-down på Stockholm är det skönare att vara här".
Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren
"Man tycka vad man vill om att de flyr storstan ut på landet, men jag har förståelse för det också", säger Henrik Nilsson, driftschef på Buhres fisk.
Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren
Cecilia Håkansson, Limhamn, är i Kivik för att titta till dotterns hus i Vitemölla. "Det är okej att de är här om de är friska och unga. Men det är ett problem med dem som är berättigade till hemtjänst", säger hon om dem som flyttar ut till sina fritidshus nu.
Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren
1 / 10

Stockholmsparet Eva-Pia och Anders Isberg har inlett sommarsäsongen på Österlen – men känner sig inte välkomna.

Flera semesterorter runtom i landet vädjar nu till stockholmarna att stanna i huvudstaden.

– Nu plötsligt så duger vi inte längre. Det är ju det man i princip säger. Jag har ju sett vad man har skrivit i tidningarna, säger Eva-Pia.

För 21 år sedan skaffade sig Eva-Pia och Anders Isberg ett hus i Kivik på Österlen. Under sommarhalvåret lämnar de Stockholm för att tillbringa några månader i sommarhuset.

Men de känner sig inte välkomna längre – det efter att flera röster lyfts om att stockholmare bör stanna hemma och inte åka på semester.

– Nu plötsligt så duger vi inte längre, säger Eva-Pia.

Eva-Pia berättar om vänner i Stockholm som tvekar inför att åka hit efter att ha hört Simrishamns kommunalråd Jeanette Ovesson (M) betona att Folkhälsomyndigheten vill att alla svenskar undviker onödigt resande. Jeanette Ovesson säger att hon inte vill att de som kom ner innan några rekommendationer utfärdats ska känna skuld och skam. Men hon oroas över om alltför många insjuknar och behöver hemsjukvård.

– Vi har alltid ansvar för dem som vistas i kommunen, men det här är ingen normal situation. Jag vill flagga för att det kan bli svårt om det blir en väldigt stor påfrestning, säger Jeanette Ovesson.

Oron sprider sig i sociala medier

Åretruntbon i Kivik, Pelle Olsson, tycker att alla ska ta uppmaningen att inte resa i onödan på allvar. 

– Självfallet är det så att när man kommer från Sveriges värsta smitthärd och inte vet om man är smittbärare eller ej, då bryter man ju mot de önskemål som smittskyddarna har satt upp, säger Pelle Olsson.

I sociala medier ventileras också oron för vad de som kommer från andra delar av landet kan föra med sig. Så här kan det låta i en av Österlens Facebookgrupper:

”Redan nu är det fullt i byaffären av utsocknes o hyllorna gapar tomma, när man sen dessutom står o hostar rakt ut i kassorna, ja då får man nog förstå att vi blir lite snea härnere!!!!”

”Hur tänker ni?”

Även röster från bland annat Gotland, Öland, Båstad, Åre och Österlen har lyfts.

Gotlands regiondirektör, Peter Lindvall, gick tidigare i veckan ut i en intervju med P4 Stockholm och vädjade till stockholmare att inte komma till ön. 

Även i Båstad uppmanar kommunalrådet, Johan Olsson Swanstein (M), till att ta ett personligt ansvar.

– En stor del av vår befolkning är i spannet 70 plus. Det är klart att det finns en oro generellt, säger Johan Olsson Swanstein till Dagens Nyheter.

I skidorten Åre hade en lapp satts upp med texten: ”Hur tänker ni? Som väljer att åka hit till Åre när Folkhälsomyndigheten klargör att man bör hålla sig hemma? Tänk på oss som bor här, egoister.”, skriver DN. 

Hårda tongångar

Icahandlare Ola Jönsson har fått frågor från stockholmare med hus i Kivik om de inlägg på Facebook som i vissa fall varit väldigt nedlåtande mot dem som kommer utifrån.

– Det var en kund som var väldigt upprörd och frågade om vi stod bakom det här. Men vi står inte bakom det som skrivs där, inte alls.

Eva Fristedt bor i Vik och hon tycker att alla borde stanna hemma så mycket de kan, men hon förstår samtidigt dem som har sommarhus och tycker att det är skönt att kunna lämna storstaden. De hårda tongångarna har hon svårt för.

– Jag tycker att det är jättesvårt. Jag är absolut inte den typen av människa, men jag kan förstå om sjukhuspersonalen går på knäna. Jag tycker att det är hemskt att man tänker så – och jag tycker att det är hemskt att jag har börjat tänka så också, för jag vill inte det.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Stockholmare på krogen trots nya riktlinjer

Expressen träffade några stockholmare som valt att ta en utekväll: ”Inte orolig att bli smittad”.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!