S-toppen om kaoset i SSU: ”Är enskilda ungdomar”

Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Efter tystnaden om SSU – nu svarar Malmös kommunalråd, socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh. 

Hon skriver i ett inlägg på Facebook att Kvällsposten underminerar sin trovärdighet – och att kritiken från Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman är ”ohederlig”. 

– Givetvis tar hon till det förväntade greppet och skjuter budbäraren, Kvällsposten. Klassisk maktretorik, svarar Magnus Ringman. 

Kvällspostens reporter Federico Moreno har i flera veckor genom ett antal uppmärksammade reportage avslöjat maktförhållandena inom SSU – samt berättat om anklagelser om att odemokratiska krafter successivt tagit över det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU.

I granskningen har Kvällsposten kunnat visa hur SSU-profiler från Malmö delat antisemitiska konspirationsteorier. SSU:are och socialdemokrater har också delat antisemitiskt material på Facebook.

SSU Skånes styrelse ställde sina platser till förfogande

Granskningen har lett till att SSU:s Skåneordförande Mansour Ahmed har valt att avgå. Även vice ordföranden Khloe Abdel Wahab har lämnat. Hela styrelsen inom SSU Skåne har också ställt sina platser till förfogande.

Vid otaliga tillfällen har Kvällsposten sökt kommentarer från Malmös ledande kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh. Detta med anledning av att flera av de inblandade varit förtroendevalda inom partiet. Men kommunalrådet har hela tiden valt att inte gå i svaromål på de frågor tidningen velat ställa. 


https://www.facebook.com/katrin.jammeh/posts/10156122924543845

Chefredaktören skrev krönika

På onsdagen publicerade Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman en kritiskt hållen kommentar till agerandet.

Det är formulär 1A i kriskommunikation. Göm dig inte. Stig fram, fronta journalisterna. Svara rakt och ärligt. Ljug aldrig”, skrev Ringman bland annat.

Kvällspostens chefredaktör menade i artikeln att Stjernfeldt Jammeh som Malmös främste socialdemokrat har betalt för att hantera kriser.

I ett inlägg som publicerades tio timmar senare på Katrin Stjernfeldt Jammehs Facebook-sida går kommunalrådet i svaromål – inte i en intervju, utan i ett Facebookinlägg. 

Hon skriver först att hela hennes politiska engagemang är grundat i kampen för frihet, jämlikhet och allas lika värde. 

Kvällspostens Federico Moreno säger: 

– Hon skriver att mitt meddelande till henne, med frågor, "handlade för övrigt inte om religion eller någon extrem hållning, vilket tidningen sedan har försökt göra gällande". Det är felaktigt, säger Federico Moreno och visar en skärmdump på sms:et.

– Skärmdumpen visar att kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh tagit emot rapporter om Pride-bojkott och om situationen i SSU Skåne. Ändå vill hon inte svara på det, fortsätter han. 


Skärmdumpen visar ett sms från en SSU-medlem som den 4 augusti larmar Stjernfeldt Jammeh om situationen inom SSU Skåne. Det larmas om härskartekniker och tystnadskultur. Svaret från Jammeh kommer den 12 augusti.
Foto: Privat
Kvällsposten har tidigare skrivit att meddelandet som skickades från en SSU-medlem till Katrin handlar om att flera SSU-medlemmar valde att inte gå i Pride – och svarade med skrik och aggressivitet när frågan togs upp. Facebook-diskussioner vi kommit över visar att man hänvisat Pride-bojkotten till religiösa skäl. I meddelandet till Katrin heter det också att "vi behöver partiets hjälp, för att inte fler medlemmar ska lämna SSU Skåne på grund av tystnadskultur och härskartekniker". Katrin skriver att hon hanterade skyndsamt. Hon fick sms:et 4 augusti och svarade 12 augusti.
Foto: Arkiv.
Kvällspostens Federico Moreno var med i SVT:s Opinion Live efter avslöjandena om SSU.
Foto: SVT

”Van bli granskad”

Stjernfeldt Jammeh skriver också att hon aldrig kommer att böja sig för eller tolerera någon form av antisemitism, annan rasism, homofobi eller annat förtryck.

Som offentlig person är jag van att bli granskad, ifrågasatt och uppringd under dygnets alla timmar. Det ingår i mitt uppdrag och jag försöker vara tillgänglig när jag är den som ska vara tillgänglig”, skriver kommunalrådet. I det här fallet anser hon dock att hon inte haft någon anledning att gå i svaromål – eftersom händelserna ”inte handlat specifikt om Malmö kommun”. 

Hon kallar också avslöjandena om odemokratiska metoder inom SSU för ”bråk”. 

”Chefredaktören hävdar att jag som ordförande i kommunstyrelsen har betalt för att hantera kriser. Det kan man kanske hävda, men det måste rimligen gälla kriser i kommunen. Inte bråk och enskilda ungdomars uttalanden i ungdomsförbundet.” skriver kommunalrådet. 

– Det är inte enskilda ungdomar utan en struktur inom partiet som avslöjats. Dessutom är flera av de inblandade personer i 30-35-årsåldern som är förtroendevalda. En av dem är kommunalråd, svarar Kvällspostens granskande reporter, Federico Moreno. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh anser att Kvällspostens chefredaktör skrivit en i hennes ögon ”djupt ohederlig text”.

Kommunalrådet hänvisar också till att saken skötts av Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, som ”svarat tydligt och klart” redan i Kvällspostens första intervju. 


Katrin Stjernfeldt Jammehs inlägg på Facebook går hårt åt Kvällpostens chefredaktör.
Foto: Facebook

”Göm dig inte”

Själv ska Katrin Stjernfeldt Jammeh ha förvissat sig om att Socialdemokraternas ledning hanterade konfliken inom SSU på bästa sätt. Hon lägger också till: 

"Den granskande makten är alldeles för viktig för att underminera sin egen trovärdighet."

Kvällspostens chefredaktör svarar att det fortfarande finns obesvarade frågor – och att det är uppseendeväckande att kalla avslöjandena för ”bråk och enskilda ungdomars uttalanden”. 

– Det är bra att nu Katrin Stjernfeldt Jammeh klargör att hon står för tolerans. Vad betyder det för de krafter i hennes närhet som har rekryterats till höga poster i socialdemokratin? Det finns fortfarande många obesvarade frågor.

– Givetvis tar hon till det förväntade greppet och skjuter budbäraren, Kvällsposten. Klassisk maktretorik. Vi ställer bara frågor och söker svar. Göm dig inte bakom Facebook utan ställ upp på en intervju, säger chefredaktör Magnus Ringman. 


Moderaternas högsta namn i Malmö, Torbjörn Tegnhammar, har också krävt Katrin Stjernfeldt Jammeh på svar.
Foto: Facebook

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!