Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnkockens udda middag med prinsessan

Här är medlemmarna i danska kungafamiljen.
Prinsessan Maries engagemang för att stoppa matsvinnet är omtalat.Foto: PPE / PPE/SIPA USA SIPA USA

När prinsessan Marie bjöds på middag hemma hos den svenske ambassadören i Köpenhamn i veckan fick hon mat som annars var tänkt att slängas.

Bakom grytorna stod uppmärksammade kocken Erik Andersson från Malmö.

– De fick tre rätter som bestod av mat som annars skulle ha hamnat i soptunnan, säger han.

Varje år går enorma mängder mat som inte äts upp till spillo. Danska siffror säger att en genomsnittsfamilj slänger mat för drygt tiotusen kronor om året och på det stora hela slänger hela landet över 700 000 ton mat varje år.

I Sverige slängs omkring 1,3 miljoner ton mat årligen.

Butiken WeFood är en favorit hos prinsessan. Utbudet här består av mat som annars skulle ha slängts.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM

En av prinsessan Maries stora hjärtefrågor är just matsvinn.

Trerätters på överblivna rester för prinsessan

För sitt engagemang i frågan bjöds hon i onsdags till bords på en finare middag på svenska ambassaden i Köpenhamn.

Middagen ingick i projektet: ”Stop wasting food dinner” och menyn bestod av en trerätters måltid, komponerad av skånske stjärnkocken Erik Andersson från restaurang Spill i Malmö.

Erik Andersson från restaurang Spill fick laga mat till prinsessan Marie.Foto: Privat

Erik Andersson var tidigare kökschef på Michelinkrogen Daniel Berlin i Skåne Tranås.

Han vet hur det fungerar att laga mat på råvaror som annars skulle ha slängts.

– Konceptet med vår restaurang är att vi tar hand om råvaror från leverantörer som blivit över. Om vi inte köper det skulle det ha gått till soporna, säger Erik som startade Spill tillsammans med sin fru Ellinor Lindblom, tidigare restaurangchef på Daniel Berlin.

Till förrätt bjöds prinsessan Marie och de andra gästerna på svartrot med kycklingemulsion.Foto: Privat
Huvudrätten bestod av hjort med rödbetor och brysselkål. Bland annat.Foto: Privat
... och till efterrätt serverades en syrad yoghurtsorbet med morot och färskost.Foto: Privat

Till förrätt serverade Erik Andersson och hans team svartrot med kycklingemulsion, päron och bovete.

Till varmrätt fick prinsessan Marie och de övriga gästerna njuta av hjort med rödbetor och brysselkål och till desserten bar man in en syrad yoghurtsorbet med morot och färskost.

Prinsessan Maries goda matråd

Prinsessan Marie gick förmodligen mätt och nöjd från bordet.

– Maten fick gott omdöme hörde jag efteråt, det är kul, säger Erik Andersson som gläds över intresset för middagen som bevakades av ett stort pressuppbåd.

– Det är förstås jätteviktigt med en sådan här middag. Med hjälp av personer som prinsessan Marie lyfts frågan och får uppmärksamhet, säger han.

Prinsessan under invigningen av en butik som tar tillvara sekunda varor.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM

Prinsessan Maries engagemang i kampen mot att stoppa matsvinnet har bland annat lett till att hon medverkar i en ny kokbok, ”Mat med respekt”. Där bjuder hon själv på några kungligt goda recept på rätter tillagade av rester samt goda råd. Bland annat avslöjar prinsessan att hon alltid slänger ett getöga i kylen för att inventera vad som finns innan hon går och handlar.

Erik Andersson fyller i med fler råd:

– Innan du slänger maten: lukta, smaka, titta och känn. Bäst före- datum är bara en rekommendation, säger han.