Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnkocken som tar New York – till Malmö

Öppnar restauranger. Stjärnkocken Marcus Samuelsson, som till vardags bor och jobbar i Harlem, öppnar två restauranger i nya Malmö Live. Foto: Olle Berggren
Frida Nilsson från "Kockarnas kamp" blir köksmästare. Foto: TV4
Restaurangen "Red Rooster" i Harlem, NY.
Kokboken "Marcus off Duty – The Recipes I Cook at home."

Malmö. Han har status som en rockstjärna.

Om drygt ett halvår är det dags för stjärnkocken Marcus Samuelsson att lyfta Malmös krogliv mot nya höjder.

- Jag älskar det mångkulturella Malmö med alla dessa dofter och smaker och olika dialekter, ser verkligen fram emot att få öppna två nya restauranger i Malmös nya heta kvarter, säger Marcus Samuelsson till Kvällsposten.

Marcus Samuelsson

Ålder: 44 år.

Född: I Addis Abeba, Etiopien. Flyttade med sin syster till adoptivföräldrar i Partille när han var tre år.

Bor: Harlem i New York.

Bakgrund: Samuelsson arbetade med krögaren Håkan Swahn, som drivit restaurang Aquavit på Manhattan sedan 1987. Samuelsson uppmärksammades som kock och utsågs bland annat till Rising Star Chef 1999 av James Beard Foundation följt av utnämningen Best Chef in New York City 2003.

Aktuell: Med de båda Malmökrogarna Kitchen & Table (på 25 våningen) och Eatery Social Taqueria (med Frida Nilsson som köksmästare), båda öppnar i nya Hotel Clarion, Malmö Live, den 25 maj 2015. Kommer också ut med sin nya kokbok "Marcus off duty" i oktober.

Malmö har länge legat och bubblat som en spännande krogstad.

Men ännu ingen Michelin-stjärna.

I samarbete med Hotel Clarion, i nya området Malmö Live, jobbar Marcus på högvarv med att få ordning på sina båda krogar: Kitchen & Table på 25 våningen och Eatery Social Taqueria i entréplanet.

Två spännande mötesplatser och en del av de idéer Marcus renodlat under sina år i New York, från tiden på svenska stjärnkrogen Aquavit till Red Rooster som han drivit i Harlem sen 2010 och som nu är basen i hans ständigt växande krogimperium.

- Att få öppna en restaurang på 25:e våningen med utsikt över vackra Malmö och där man ibland även kan se Köpenhamn, är stort för mig, säger Marcus när han inspekterar sina nya lokaler och poserar på taket till nya Malmöskrapan i det område som Kvällsposten tidigt döpte till Malmhattan.

- Harlem där jag bor och jobbar i dag är det nya SoHo i New York, en mångkulturell mötesplats, just det som också gör Malmö intressant som matstad. Alla kryddor runt Möllan, de små krogarna i samma region, falafel-kulturen. Allt det vill vi ta vara på.

Fun dining

Högst upp i skrapan ligger Kitchen & Table, en krog man kallar "fun dining" i stället för det traditionella "fine dining".

Här blir det även en skybar med utsikt över Malmö.

I bottenplanet, med öppning mot det nya promenadstråket längs kanalen, öppnar man den lite enklare, mer rustika och folkliga Eatery Social Taqueria, i två plan.

Marcus låter Mexiko, Latinamerika och Manhattan möta Malmös mångkulturella matkultur med tillhörande street food. Gästerna kan här räkna med mycket smak och rätter som mole, fyllda majs- och vetetortillas, tacos och quesadillas.

"Musiken är en viktig del"

Marcus poängterar att det inte handlar om tung mexikansk mat, snarare den typ av texmex-kök man hittar i Södra Kalifornien.

- Eatery Social Tanqueria är tänkt som en social mötesplats med konstgalleri och livemusik. Man ska kunna slinka in på en söndagsbrunch och överraskas av en gospelgrupp från Manhattan.

- Musiken är en viktig del i hela mitt krogkoncept, i Harlem har vi haft besök av svenska artister som Timbuktu, till Malmö vill jag skicka amerikanska musiker som spelat hos mig.

Marcus Samuelsson, som besökte Malmöfestivalen och som ingår i juryn till "Det stora matslaget", har redan ett gott förhållande till Malmö.

- Jag älskar Malmö, här känner man att Europa börjar, en fantastiskt spännande stad med alla sina matkulturer, klädstilar och dialekter.

Några lokala favoritställen?

- Jag har inte hunnit äta på så många krogar ännu men gillar vad jag hittat runt Möllan och Bastard i city är den perfekta mötesplatsen vad gäller såväl mat som publik och inredning.

- Det finns en bra baskunskap i Malmö där vi kan utvecklas, därför har vi valt en lokal köksmästare, Frida Nilsson (från "Kockarnas Kamp", TV4), till Kitchen & Table. Framöver hoppas jag kunna ha ett utbyte mellan Malmökrogarna och Red Rooster i Harlem.

Du vänder dig även till männen i dina matkonster...

- Köket är mannens nya garage, mer än hälften av besökarna på min sajt är män, därför har vi också medvetet valt att kommunicera med männen genom att ha mer fokus på verktygen, bra köksknivar blir en del av mannens nya verktygslåda

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!