Stjärnkocken dog av stress – 32 år gammal

Martin Bentzen jobbade 15 timmar om dagen.
Foto: Ekstrabladet
Han jobbade på världskända restaurangen Noma.
Foto: Ronny Johannesson
"Martin hade en kärlek och passion till yrket som ingen annan. Han är typen som ger 100 procent i allt han lägger tid på. Jag önskar jag kunde ha gjort någonting för att ändra det som hänt, men han kunde inte stoppas", säger hans syster Nina Bentzen.
Foto: Ronny Johannesson

Martin Bentzen arbetade 15 timmar om dagen, sju dagar i veckan.

Till sist orkade hans kropp inte längre.

Tidigare i veckan avled den danska stjärnkocken, bara 32 år gammal.

Martin Bentzen arbetade som kökschef på flera stjärnkrogar och som kock på den världsberömda Köpenhamns-restaurangen Noma. Han jobbade hårt och mycket och för ett år sedan reste han till den kinesiska staden Shanghai tillsammans med sin sambo, efter att ha blivit headhuntad till en lyxrestaurang i staden.

Enligt danska Metro Express var det i Shanghai som stressen till sist gjorde att Bentzen avled. Efter att ha arbetat 15 timmar om dagen under en lång tid, klagade Bentzen på att han hade svårt att somna.

En kväll förra veckan lade han sig på soffan för att vila, somnade - och vaknade sen aldrig igen. Bentzen dog i sömnen efter att ha drabbats av ett hjärtstillestånd, utlöst av stress.

Familjen chockad

Metro Express har pratat med Martin Bentzens syster, som fick dödsbudet per telefon, medan hon var på arbetet. Nina Bentzen chockades svårt.

– Jag kunde inte bara förstå det, och jag kan fortfarande inte säga orden. Det som hänt är enkelt uttryckt det sista i världen, som jag någonsin kunde föreställa mig skulle hända, säger Nina Bentzen.

Hon berättar att brodern förutom att arbeta stenhårt även tränade hängivet. I Shanghai fick han lov att använda polisens träningsområde - och dit gick han varje dag.

– Martin hade en kärlek och passion till yrket som ingen annan. Han är typen som ger 100 procent i allt han lägger tid på. Jag önskar jag kunde ha gjort någonting för att ändra det som hänt, men han kunde inte stoppas. Om han ville göra någonting, så såg han till att han fick det gjort, säger Nina Bentzen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!