Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnglans under Sci-fi-mässa i Malmö

Hans Dokken, 38, jobar med lastbilar, Sandefjord, Norge, Herman Dokken, 6,– Vi är här för att vi är del av ett nätverk som heter "five o first" som är en klubb där vi klär ut oss till Starwarsfigurer. , Vi åker på fem sex mässor per år och samlar in pengar till olika välgörenhetsorganisationer, säger Hans.– Min favoritfigur är Bobbafett för han har mycket vapen. Det är kul att klä ut sig, säger Herman.
Foto: Peo Möller
Magnus Möller, 47, undersköterska, Eslöv, Linnea Möller, 9, studerande, Eslöv:– Det är en årlig tradition, vi brukar gå hit och det är kul. Idag inviger jag min dotter i denna spännande Sci fi världen. Jag gillar Sagan om ringen så jag är utklädd till Gandalf, säger Magnus.– Jag ville följa med pappa, Jag är utklädd till Tariel i Sagan om ringen. Bilbo är min favoritfigur också i filmen, säger Linnea.
Foto: Peo Möller
Nicole Svensson, 21, studerar, Landskrona:– Jag går alltid på Sci fi mässan, det är kul att kolla på alla som det som säljs och andra karaktärer. Jag är utklädd till min egen karaktär i spelet Dragon age origins.
Foto: Peo Möller
Sara Granlöf, 19, butiksbiträde, Hässleholm: – Jag är här för att träffa Chad Coleman, jag gillar The walking dead, jag gillar honom som person. Jag har fått hans autograf och foton som jag ska hänga upp på väggen. Han kramade mig och pussade mig på handen, jag är så glad! Jag lever mig in mycket i serien, man får ju lära sig hur man ska göra om det skulle bli Zombie invasion. öra om det skulle bli Zombie invasion.
Foto: Peo Möller
Linda Truedsson, 27, servitris, Vellinge, Malin Andersson, 23, student, Kävlinge:– Jag brukar alltid vara här, det är nog sjunde året, . Jag har alltid velat vara en alv. Iden har jag fått igenom sagan om ringen, Om jag fick skaffa en alv-partner skulle jag välja Legolas, säger Linda.– Jag är här för att jag tycker att det är underbart att det finns fler som tycker om samma saker, det är nörderi helt enkelt. Jag är utklädd till Orcherschaman säger Malin.
Foto: Peo Möller
Danny Glover, känd från Döligt vapen filmerna, var en av stjärnorna som poserade och signerade bilder på Sci-fi-mässan i Malmö.
Foto: Peo Möller
Lars Jirhamn, 69, och Tomas Johansson, 69, är båda från Malmö. De är trogna mässbesökare. De är helt sålda på de gamla Star Wars filmerna
Foto: Peo Möller
Ian McElhinney, en av figurerna i Gamen of thrones var också på plats. Dock ville han inte avslöja något om vad som kommer att hända i serien framöver.
Foto: Peo Möller
Star wars trupper var också där för att samla in pengar till välgörande ändamål.– Pengarna går till organisationen Ecpat, som bekämpar handel med barn, säger Dennis Evander.
Foto: Peo Möller
Mia Svensson, 36, arbetssökande från Trelleborg, hade klätt ut sin hund Pyret till Thor.
Foto: Peo Möller
Josef Ahlström, 28, från Beddinge Strand, sotare till vardags valde att vara viking i dag.
Foto: Peo Möller
Oscar Carlsson, 12 år tycker om att vara Batman och bekämpa brott.– Han är hjälte och han är bäst, säger Oscar.
Foto: Peo Möller
Charlotte Teglasi Fernlund, 16, student från Trelleborg poserar tillsammans med Sebastian Virtanen, 18. Hon är Haleyquinn och han är Scare crow, båda onda karaktärer från Batman.
Foto: Peo Möller
1 / 13

Folkligt, festligt och fullsatt.

När Sci-fi-mässan kom till Malmö på lördagen började köerna redan hundratals meter från entrén.

– Jag älskar detta, det kittlar min fantasi. Den första "Star wars"-filmen var en sådan överraskning så jag höll på att svimma, säger Lars Jirhamn, pensionär i Malmö.

Sci-fi-mässan som i år hålls på Stadionmässan i Malmö luktar succé redan första dagen. Det är en skön blandning av människor i alla åldrar som besöker mässan. Lars Jirhamn och Tomas Johansson är båda 69 år och tycker att mässan är lite av årets höjdpunkt. Båda är överens om att de gamla "Star Wars"-filmerna är bäst.

Kändisar drar publik

Årets kändisdragplåster på mässan är bland andra Chad Coleman som spelar Tyreese i "The walking dead" och Ian McElihinney vars karaktär är Barristan Selmy i den populära serien "Game of thrones". Danny Glover är kanske mest känd för sin roll som Robert Murtaugh i "Dödligt vapen"-filmerna.

– Jag tycker att Malmö är toppen med massor av fantastiska människor och jag skulle gärna se mer av staden säger Chad Coleman från serien "The walking dead".

Ian McElihinney, har tidigare regisserat i Sverige och tycker att det är toppen att vara här. Men han ville inte prata om vad som kommer att hända i "Game of thrones" framöver.

– Nu är böckerna slut i förhållande till serien, men det kommer att ske en hel del förändringar, säger han.

Skänker pengar

Onda och goda figurer samsas på fredad plats och samarbetar för att samla in pengar till välgörande ändamål. Nordic Garrison, som består av Star Wars-stridsstyrkor är ett exempel på det.

Dennis Evander som är samordnare för styrkorna säger att man får fotografera sig tillsammans med Star wars-figurer för en peng.

– Den här gången kommer vi att skänka penarna till Ecpat, en organisation som bland annat bekämpar handel med barn och barnprostitution, berättar säger Dennis Evander.

Nordic Garrison är en filial till den större styrkan The 501st legion som började i USA men finns över hela världen.

Livemöjlighet

Det är också ett ypperligt tillfälle att få klä ut sig till sin favoritfigur och vifta med både svärd och trollspön. De utklädda människorna är omåttligt populära och fotograferas flitigt.

Sci-fi-mässan är omåttligt populär och besökarna kommer tillbaka år efter år, och entusiasmen att vara sin favoritfigur verkar inte ha några gränser.