Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnbloggarens mörka sida: ”Vi måste sluta skämmas”

Emelie Walles berättar om sin psykiska ohälsa: ”Jag har nog haft panikångest i världens alla hörn”.
Foto: Privat

Emelie Walles, 36, från Malmö driver tre bolag och jobbar sju dagar i veckan. Samtidigt låter hon alla som vill följa hennes liv på Instagram och i sin blogg. Hennes olika kanaler i sociala medier har över en halv miljon exponeringar. 

Men bakom framgången och det intensiva livet finns en mörk sida. Ända sedan ung ålder har Emelie lidit psykisk ohälsa.

– Jag har nog haft panikångest i världens alla hörn, men jag vägrar att gå hem och lägga mig. Jag gjorde det när jag var ung, jag drog täcket över huvudet och kände att jag inte orkade mer. Det är slut med det, säger hon.

Det är full fart framåt som gäller när man intervjuar Emelie Walles, 36. Det går fort och det är mycket, och som journalist är man inbokad i ett väldigt tajt schema. 

Emelie Walles driver flera olika bolag. Hon är samtidig tvåbarnsmamma och delar med sig av sitt liv i en blogg och på Instagram. Hon kallar sig för entreprenör och influenser.

– Mitt liv är tidsoptimerat. Jag börjar jobba klockan sju på morgonen och så slutar jag cirka 22, med en paus mellan 16.00 och 20.30 då jag kan vara mamma och laga mat och läsa läxor och allt sånt. 

– Jag jobbar sju dagar i veckan. Då måste det vara väldigt tidsstrukturerat. Söndagar är min måndag, så att jag alltid ligger steget före.

Det är nog många som tycker det låter som en mardröm, kan du förstå det?

– Haha, ja det kan jag kanske göra. Men jag älskar det jag gör. Hade jag tyckt det varit jobbigt att jobba sju dagar i veckan hade jag inte gjort det. Jag gör det för att jag vill, inte för att jag är tvungen.  

https://www.instagram.com/p/BxHS9KthLm2/

Vill vara ärlig med sitt mående

I sin blogg och sina sociala medier marknadsför Emelie Walles sina bolag och sina produkter. Men man får även en ärlig inblick i hennes liv. 

– Allt ifrån till att jag hänger på fotbollsträningar med mina kids till att jag reser världen runt till att jag hänger på kontoret. Och ibland kan man se en deppig dag också. Det är väldigt varierat, det blir som att se ett ”behind the scenes” för hela livet, säger hon. 

Ärlighet har varit viktigt för Emelie Walles ända sedan hon startade bloggen. Framförallt vill hon vara ärlig med sitt mående.

– Jag har haft en väldigt tuff uppväxt. Redan som barn kände jag att det inte stod rätt till. Jag började skriva om att jag lider av psykisk ohälsa och att jag inte alltid mår toppen. 

Hur har din psykiska ohälsa yttrat sig?

– Framförallt är det genom depressioner och panikångest. Panikångest är det jag lider absolut mest av. Den kommer väldigt ofta i vardagen och det är något jag troligen kommer få leva hela mitt liv med trots att jag jobbar mycket med att kontrollera den.

Hur tar dig genom vardagen?

– De flesta i mitt liv vet hur jag mår och jag kan vara ärlig och tydligt säga att ”i dag är inte en bra dag”. Under möten kan jag gå ut och andas och återhämta mig och sedan gå in igen. 

”Jag hade inte kunnat hantera de här kraftiga panikångestattackerna om jag haft ett helt vanligt jobb.”
Foto: Privat

”Skapade mina egna förutsättningar”

Emelie Walles är ärlig med att hon är privilegierad. 

– Jag hade inte kunnat hantera de här kraftiga panikångestattackerna om jag haft ett helt vanligt jobb. Om jag suttit i kassan på Ica hade jag inte kunnat flytta ut hela kön till parkeringen utanför. Så jag har full respekt för de som inte har samma möjligheter. 

– Jag skapade mina förutsättningar för att jag tidigt förstod att jag inte klarar av ett vanligt sju till fyra-jobb.

Vad får du för respons är du skriver om det här?

– Jag får flertal meddelande dagligen från mina följare som är tacksamma över att jag delar med mig av mitt liv, både om jag haft en dålig dag eller om jag haft en bra dag. Att jag visar att det går att leva med det här. 

På torsdag ska Emelie Walles medverka i ”Hälsogalan” på Malmö arena som arrangeras av 1,6 miljonerklubben. Hennes budskap är tydligt.

– Vi måste sluta skämmas, vi är så många som lider av psykisk ohälsa och trots att det är 2019 så har folk i dag fortfarande svårt att säga att de lider av det. Det ska inte vara svårare att säga än att man har brutit benet. 

– Det är inte alltid så roligt att berätta om sina mörka dagar men jag tänker att för varje gång jag gör det så kanske jag kan rädda någon. Därför behövs en sån här gala. 

Emelie Walles om...

...att bo i Malmö: 

”Jag är Malmöit, jag älskar Malmö! Jag tycker Malmö är världens häftigaste stad, och då har jag rest över hela världen. Vi är lite mer relaxade här, i Stockholm är det lite stelare.”.


...samhällets normer: 

”Jag har egentligen skitit i samhällets alla normer och kört på vad som funkar för mig. Så länge jag följer lagar och regler har jag försökt skapa mig ett liv som ska fungera, sen om jag jobbar tre på natten eller ett på dagen, det skiter jag i.”


...hälsogalan:

”Det behövs en hälsogala varje dag. Återigen för att folk ska sluta skämmas. Psykisk ohälsa är väldigt allvarligt och kan få extremt farliga konsekvenser, då vi är så många som lider så behöver vi mobilisera.”


...hur privat man kan bli i bloggen:

”Jag kan skriva om mina barn (Dexter, 14, och Winston, 6) men aldrig någonting personligt om dem. De får absolut finnas med på bild och jag kan skriva att jag har varit med på fotbollsträning men jag skulle aldrig skriva hur det gick deras match eller hur det går i skolan. Deras integritet är viktig för mig.