Stjärnan är Kvällspostens nya kungligt-kolumnist

Tine Götzsche ska skriva kolumner om det danska hovet i Kvällsposten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Danska tv-stjärnan kan sitt kungahus.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Över sundet. "Jag har en speciell sorts hjärna", säger Tine Götzsche.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Känd från rutan – i Danmark. Nu även för sydsvenska läsarna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

KÖPENHAMN. Hon har bevakat nio av Dronningens nyårstal, kungliga bröllop och begravningar för dansk tv.

Tine Gøtzsche, 51, är en av Danmarks mest kända journalister.

Välkommen till Kvällsposten!

Hennes skratt är smittande vänligt. Tine Gøtzsche är en person med den ovanliga förmågan att fylla ett rum med sin blotta närvaro.

Vi träffas på den trevliga restaurangen Apropos, nära Køttbyen i centrala Köpenhamn.

Hon är född i en tandläkarfamilj, men nej, inte samma bana själv – “kan du tänka dig att prata rotfyllningar på middagsbjudningarna”. Hellre advokat. Kanske översättare.

Men hon blev journalist. Inspirerad av en vän till familjen som var redaktör på en av Danmarks största tidningar.

I dag är hon en av Danmarks mest kända kvinnliga journalister. I åtta år var hon nyhetsankare på TV-avisen på Danmarks radio. Danmarks Claes Elfsberg. Hon har också gjort alla de stora tv-sändningarna om de danska kungafamiljens begivenheter. 

Tine Götzsche har varit nyhetsankare i dansk tv i många år.
Foto: TV2

"Speciell sorts hjärna"

Den första var kronprinsens bröllop 2004. Då syntes hon inte i rutan utan var kommentatorn som berättade om alla gästerna.

– Jag har en speciell sorts hjärna. Jag minns det mesta. Det är inga problem för mig att memorera en gästlista på 400 personer: Därför visste jag vem de flesta var och framför allt varför de var inbjudna till bröllopet.

Så har det fortsatt.

Tine Gøtzsche har nu nio direktsändningar på nyårsafton i bagaget. Då har hon troget stått utanför Amalienborg och varit programledare före och efter Dronning Margrethes traditionella nyårstal.

– Kungafamijen är extremt populär i Danmark. Danskarna brukar skämta – om republik infördes i Danmark och folket skulle rösta om vem som ska bli president, så hade Dronningen valts. Ett säkert sätt att begå politiskt självmord i Danmark är att vara republikan, säger hon.

Nu ska Tine Gøtzsche bli kolumnist i Kvällsposten. En gång i månaden ska hon skriva om det danska kungahuset. Initierat och med en vass penna.

– Jag gör det på mitt sätt. Jag tänker inte återge det senaste skvallret utan försöka ge en inblick i danska folkets förhållande till sitt kungahus. 

Tine Götzsche i den danska julkalendern.

Kolumnist i Kvällsposten

Precis så är också uppdraget formulerat. Kungahuset är en del av samhället och statsskicket. Då förtjänar det också en seriös bevakning som sätter händelser i perspektiv och i bland i en historisk kontext.

Första kolumnen, som publiceras i morgon, handlar om grevinnan Alexandra – prins Joachims första hustru och hennes liv och den senaste debuten som popstjärna.

– Dronningen är intressantast, men hon är också mycket omskriven. Jag är nyfiken på prinsessan Marie, prins Joachims nya hustru. Hon har en mycket svår roll och försöker hitta sin egen mer moderna väg i livet. Henne har jag ett öga på!

Vad har Kvällspostens läsare att se fram emot?

– Jag ska försöka att sätta ord på kungafamiljens relationer till varandra. I december skriver jag om julen och vad den betyder för familjen. I år blir första julen utan prins Henrik och familjen är samlad på samma ställe, säger Tine Gøtzsche.

I höst tog hon det modiga klivet och sa upp sig från Danmarks radio. Nu står hon på egna ben och är sin egen chef.

– Det är ett dramatiskt beslut. Jag hade ett jobb som många drömmer om. Men allt har sin tid. Och om jag skulle ta nya beslut i livet så är det nu, vid 51 års ålder. Det här känns helt rätt.

Men hon ska fortsätta frilansa för Danmarks radio. Och hon kommer att fortsätta leda direktsändningar vid stora kungliga begivenheter.

Utom vid ett tillfälle.

– Det blir inga fler nyårstal. Då ska jag vara ledig! 

Värvningen av Tine Götzsche uppmärksammas under fredagen även i Mediavärlden. 

Sedan tidigare är författaren Björn Ranelid, polisprofilen Ewa-Gun Westford, samt journalisten Lars Klint, krönikörer i Kvällsposten. 


Här syns Tine Götzsche med Jørgen de Mylius i tv-programmet "Temalørdag" från 1999 – då om ABBA, 25 år efter starten.

Fakta:

Namn: Tine Gøtzsche

Ålder: 51 år

Bor: Köpenhamn med sonen Jakob, 15 och fästman på Jylland

Karriär: Talar flytande danska, tyska, engelska och spanska. Ekonomisk utbildning i Madrid. Dansk journalistutbildning. Jobbade på Danmarks radio – som nyhetsankare på TV-avisen och programledare för direktsändningar vid kungliga begivenheter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!