Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnadvokatens råd till Peter Madsen: "Erkänn"

Peter Madsen är misstänkt för mordet på Kim Wall – som han nekar till. Han erkänner brott mot griftefriden. Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK
Åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mordmisstänkte Peter Madsens förklaring har slagits i spillror efter polisens fynd i Køgebukten.

Stjärnadvokaten Mette Grith Stage anser nu att det är hög tid för ett erkännande.

– I fall där bevisen är överväldigande sätter jag mig i regel ner med min klient och lägger fram möjligheten, säger hon till BT. 

När Peter Madsen senast gav sin version om vad som hänt på ubåten Nautilus berättade han att det skett en olycka på båten. En 70 kilo tung lucka hade träffat Kim Wall i huvudet och hon hade dött.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen ansåg vid häktningsförhandlingen den 3:e oktober att bevisen mot Peter Madsen stärkts.  Och de senaste fynden i utredningen har fullständigt slagit hål på danskens förklaring

Numera pratar Peter Madsen inte längre med polisen.

Uppmaningen: Erkänn

Stjärnadvokaten Mette Grith Stage anser nu att det är hög tid att börja prata igen. Och den här gången med ett erkännande. 

Hon är tydlig med att hon inte vet mer om fallet än vad som framkommit i medierna – och hon kan inte värdera om Peter Madsen är skyldig eller inte.

– När skadorna på Kim Walls huvud inte är från trubbigt våld så är vi där när man som försvarare vill prata med sin klient att det uppstått en ny, allvarlig utmaning för försvaret, och i samband med det göra honom uppmärksam på möjlighet att byta strategi och ge en bekännelse, säger hon. 

Jens Møller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen. Foto: JENS NOERGAARD LARSEN / AFP SCANPIX DENMARK

Överväldigande bevisning

Toppadvokaten är tydlig med att det alltid är upp till klienten att besluta om ett erkännande. Hon som försvarsadvokat kan bara ge råd.

Om klienten anser sig vara oskyldig är det försvarsadvokatens uppdrag att respektera det.

– Men i fall där jag anser att bevisen mot min klient är överväldigande så sätter jag mig i regel ner med min klient och lägger fram möjligheten för ett erkännande. Jag vill dock understryka att om min klient anser sig vara oskyldig så uppmanar jag aldrig att erkänna. Man ska inte erkänna något man inte gjort, säger Mette Grith Stage till BT. 

Fördelen med att erkänna

Fördelen med att erkänna – enligt Mette Grith Stage – är att rättsprocessen går mycket snabbare. Men någon straffrabatt ska Peter Madsen inte räkna med.

– Men i gengäld kommer han snabbare igenom systemet och kan lämna häktet. Det är mycket påfrestande att sitta häktad, säger försvarsadvokaten. 

 

LÄS MER: Sex lögner som kan fälla Peter Madsen 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!