Stjäl från cyklister utan att det märks

Malmöpolisen varnar för tjuvar som stjäl väskor och värdesaker från cyklister – ofta medan offret är på väg till eller från sitt jobb.

– De tar handväskan eller dataväskan från pakethållaren. Ibland märker folk det inte ens, säger Evelina Olsson vid ledningscentralen för polisen i region Syd.

På grund av coronapandemin avstår fler än vanligt från kollektivtrafiken. Många väljer i stället att cykelpendla till och från sitt arbete – gärna med väska på pakethållaren.

Cyklister blir av med väskan från pakethållaren – ofta utan att de ens märker det förrän de kommit fram.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Västra hamnen i Malmö är ett av de områden där flest liknande stölder har anmälts.
Foto: JENS CHRISTIAN

En del har till och med hörlurar på sig medan de cyklar, och skärmar av sig från omgivningen.

Sedan slutet av augusti har polisen fått in ett stort antal anmälningar om stölder från cyklande personer. Det handlar främst om väskor som rycks från pakethållaren.

Sker mest i rusningstid

Stölderna sker i huvudsak under morgon- och eftermiddagsrusningen i centrum. Södervärn, Västra Hamnen och området kring Triangeln är särskilt utsatta områden.

– Det kan röra sig om ganska stora värden när man blir av med en dataväska eller en handväska med allt innehåll, säger Evelina Olsson.

Allt fler väljer att cykelpendla till jobbet för att slippa kollektivtrafiken i coronatider.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Undvik att ha värdesaker på pakethållaren, varnar polisen – och föreslår att byta till ryggsäck i stället.
Foto: SANNA DOLCK

Tillvägagångssättet har i de flesta fallen varit att tjuven cyklat upp jämsides och tagit väskan. I något fall ska tjuven ha använt moped.

Offren märker inget

Ofta är det först när de har kommit hem som offren har märkt att de blivit av med något.

– Det har inte kommit några larmsamtal till 112. De bestulna har gjort anmälan till polisens kontaktcenter per telefon eller på webben, säger Evelina Olsson.

Tjuven eller tjuvarna är tillräckligt skickliga för att lyckas ta bagaget utan att stöta till eller välta offrets cykel.

– Vi har inga uppgifter om någon ska ha blivit skadad i samband med stölderna.

”Skaffa ryggsäck”

Eftersom det hela har skötts så smidigt har polisen inget signalement på någon gärningsperson. Det är inte ens klart om det rör sig om en eller flera tjuvar.

– Polisen tar tacksamt emot tips från allmänheten. Den som har sett en stöld får gärna höra av sig till oss, säger Evelina Olsson.

Malmöpolisen föreslår också att cyklisterna ska börja med ryggsäck i stället för att sätta väskan på pakethållaren.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!