Stina håller kurs för blivande sjöjungfrur

Stina Magnusson, arbetsledare på Tolvåkersbadet och instruktör i sjöjungfrusim.
Foto: Privat
Anställda på Medley har gått på kurs i sjöjungfrusim.
Foto: Privat

Intresset för att simma som en sjöjungfru sprider sig som en löpeld världen över.

Nu kommer trenden till och med inta lilla Löddeköpinge, som ska få sin första kurs i slutet av februari.

– Alla som är intresserade är välkomna, säger Stina Magnusson, arbetsledare på Tolvåkersbadet och även instruktör i sjöjungfrusim.

På sportlovet kommer Tolvåkerbadet i Löddeköpinge fyllas av sprattlande människor, stora och små, iklädda fiskstjärtar – deltagare i en kurs för blivande sjöjungfrur.

Det hela har sin grund i att anställda på Medley har fått genomgå en kurs i just sjöjungfrusim vilket är en hobby som de senaste åren fått enorm spridning världen över, nu har det till och med kommit till lilla Löddeköpinge med sina drygt 6000 invånare, vilket även Lokaltidningen Kävlinge skrivit om.

– Det har funnits utomlands väldigt många år och nu har det börjat komma till Sverige. Fler och fler köper dräkter till sina barn så efterfrågan är stor hur de ska lära sig simma med de här dräkterna, säger Stina Magnusson.


LÄS OCKSÅ: Linda, 28, är både lärare och sjöjungfru

Egentligen går hela hobbyn ut på att helt enkelt försöka efterlikna en "riktig" sjöjungfru så mycket som möjligt. Förutom att ha en fiskstjärt av till exempel tyg eller plast så gäller det att simma på ett passande sätt. 

Har mött kritik

Från vissa håll har det riktats kritik mot att sjöjungfrusim skulle vara farligt, eftersom benen hålls ihop av en låtsasfena. Stina Magnusson, som kommer hålla den aktuella kursen tillsammans med kollegan Isabelle Adolfsson, säger att det är viktigt att de som börjar med sjöjungfrusim redan har en god vattenvana. 

– Det gäller att lära sig hur man enklast tar sig fram i vattnet med fenan men bara man känner sig trygg både i och under vattnet och har god vana. Att man kan dyka ner och simma under vatten är förkunskapskraven vi har.

Hon har själv varit konstsimmare och ser flera likheter mellan det och den nya trenden.

– Den här frihetskänslan hur graciös man känner sig, det är så himla roligt.

Hoppas på fullsatt

Medley Tolvåkersbadet i Löddeköpinge och Medley Vikenbadet i Furulund samarbetar ofta och nu har Viklundsbadet kört två kurser i sjöjungfrusim som varit helt fulla. Därför hoppas man att det ska bli en lika stor succé även på Tolvåkersbadet men än så länge finns det gott om plats kvar.

För att få delta måste man ha god sim- och vattenvana, kunna simma minst 25 meter, dyka, vända från mag- till ryggläge. Undre åldergränsen är på sju år men ingen övre åldersgräns finns – kursen riktar sig även till vuxna.

– Alla som har viljan att prova på kan komma. Vi tycker att alla kan göra detta, även män, definitivt, vi har själva en kille som är instruktör. Alla som är intresserade är välkomna, säger Stina Magnusson.

Mermaiding

Mermaiding eller sjöjungfrusim är både en hobby och ett yrke som går ut på att simma iklädd en fiskstjärt, helt enkelt för att gestalta en sjöjungfru.


Yrkesmässigt går det ofta ut på att medverka på event och simma inför publik.


De första professionella sjöjungfruarna dök upp runt 2004 men man kan även koppla hobbyn till konstsim.

Det finns flera företag som har specialiserat sig på att tillverka sjöjungfrustjärtar och numera kan man hitta både budgetvarianter och lyxprodukter för tiotusentals kronor.

Det hålls redan kurser i sjöjungfrusim i flera länder och det finns även ett par "sjöjungfruskolor", den första öppnade 2012.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!