Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina, 23, hoppade av bussen – då knäcktes benet i ett hål

Så många skadades i trafikolyckor i Sydsverige.
Här är hålet som knäckte Stinas ben. Det ligger i direkt anslutning till busshållplatsen och kliver man av längst bak hamnar man på gräsmattan. Nu är hålet igenfyllt. Foto: Privat
Stina Pedersen lades in på ortopeden i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Stina Pedersen, 23, klev av bussen när hennes ben plötsligt försvann ner i ett hål i marken. 

Skenbenet gick nästan av och flera ben i knät hade krossats. Nu är Stina isolerad i sin lägenhet. 

– Man ska väl kunna gå på en gräsmatta om det inte finns skyltar som säger till en att man inte får gå där, säger hon.

Det var en fredagskväll i början av oktober som olyckan var framme. Stina Pedersen, 23, från Trelleborg hade tillsammans med sin sambo varit och hälsat på sin syster. De tog bussen hem och när den var framme vid hållplatsen Valldammsgatan klev de av.  

– När man hoppar av bussen längst bak hamnar man på en liten gräsmatta. Jag tog ett par steg och plötsligt försvann mitt ben ner i ett hål, berättar Stina.  

Hon fastnade i hålet och trillade rakt fram. 

– Då hörde jag att det knakade till och jag kom inte upp så min sambo fick lyfta upp mig. Jag skrek för att jag hade så ont, har aldrig känt något värre i mitt liv. Det strålade från tårna upp till höften. 

Sofia Pedersen fick opererar benet efter olyckan. Nu får hon inte belasta det på 12 veckor och är isolerad i sin lägenhet. Foto: Privat

Isolerad i lägenheten

Stina tänkte ändå att det bara var en allvarlig stukning och tog sig hem till lägenheten. Hennes sambo fick stötta henne hela vägen och hjälpa henne uppför trappan. 

– Men under natten kunde jag inte sova en blund, jag hade så ont. Och benet svullnade mer och mer. Till slut var det tre gånger så stort som det andra. Framförallt såg det extremt ut på knät. 

På morgonen kom Stinas mamma för att hämta henne, men smärtorna var så stora att hon inte kunde ta sig ner för trapporna ens med hjälp av kryckor. 

– Min systers sambo fick bära ner mig på ryggen, mina ben släpade efter. 

På akuten röntgades Stina två gånger och fick beskedet att skenbenet nästan var helt av och att bitar från knät hade brutits av. 

Stina lades in på sjukhuset och två dagar senare opererades benet. Nu är hon gipsad och får inte stödja på benet på tolv veckor. 

– Jag sitter i rullstol här hemma. Jag har inte varit ute sedan olyckan, vågar inte ta mig ner för trapporna. 

Stina har opererat ena benet som nu är helt gipsat. Hon får inte stödja på benet på tolv veckor. Foto: Privat

Parkchefen: ”Finns ingen garanti”

Trelleborgs Allehanda, som var först med att skriva om olyckan, har pratat med Mark Huisman som är parkchef i Trelleborgs kommun. 

– Jag har hört att det har hänt en olycka där, och det är väldigt tråkigt. Men sen är jag lite undrande till varför man går över en grönyta och inte på trottoaren. Gräsytor kan tyvärr vara väldigt ojämna, det finns ingen garanti för att en gräsyta är helt jämn, säger Mark Huisman.

Stina Pedersen blir irriterad när hon hör Mark Huismans kommentar. 

– Det är ju bara jättetramsigt sagt. För det första så hamnar man på gräsmattan när man hoppar av längst bak i bussen. Och sen ska man väl kunna gå på en gräsmatta om det inte finns skyltar som säger att man inte får gå där? 

Stinas sambo larmade om hålet tisdagen efter olyckan, men det var först efter att Trelleborgs Allehanda en vecka senare ringde till Martin Nilsson, teknisk chef på Trelleborgs kommuns tekniska förvaltning, som hålet fylldes igen. 

– Då jäklar gick det fort men när en privatperson ringer då skiter man i det, säger Stina Pedersen. 

– Tänk om någon äldre person hade fastnat där! Då hade de kunnat skada sig ännu mer allvarligt. Det gör mig jätteupprörd att hålet bara fanns där i över en vecka. 

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.