Lite lugnare, men lika populär och nästan lika kontroversiell som tidigare.
Lite lugnare, men lika populär och nästan lika kontroversiell som tidigare.

Still going strong

Publicerad
Uppdaterad
I går firade Målle Lindberg sin 75-årsdag med en lugn privat bjudning hemma i Göteborg.
Men redan i dag snurrar han vidare mot nya fartfyllda väckelsemöten, tv-inspelningar och bokprojektet om sitt liv.
Den friskaste fläkten och den mest skandalomsusade profil den svenska frikyrkan haft. Målle har visserligen lugnat ner sig med åren. Han samarbetar inte med strippor på tältmötena. Han har slutat massdöpa folk i badkar. Och det är inte längre några av de kvinnliga församlingsmedlemmarna som kastar upp trosor och bh:n på scenen. Men han är lika karismatisk och drar sprängfyllda kyrkor när han kommer kuskande med sin husbil till Maranata-försam- lingarna runt om i Sverige. Och visst sitter de gamla takterna i. Lusten till utmaningar och möten med nya människor. Som att delta i rockgalor och frottera sig med nöjesbranschen. – Det är kallelsen som styr mig, förklarar han. Jag vill föra ut mitt budskap till människor. Då måste man använda en del okonventionella vägar.

Evangeliet kom på undantag

När hysterin runt honom var som värst för 30-40 år sedan var han nära att ge upp. Alla slet i honom. Målle var business och framgång, evangeliet kom på undantag. – Jag var besviken på alla. Till och med på Gud. Men han kom igen, i ett något mer eftertänksamt tempo. Ändå har han hunnit göra sådär 400 sånger. Exakt hur många skivor det blivit vet han inte riktigt. "Poet eller pajas?" är titeln på den tv-dokumentär som sedan ett år tillbaka spelas in om honom. Han står för båda "titlarna", men är kanske lite extra stolt över att vara poet. – För två år sedan blev jag doktor i andlig musik. Det var en fin amerikansk utnämning. Den har höjt statusen, säger han. Men det är predikanten Målle som är hans viktigaste identitet. En roll som kommer att följa honom in i himlen, någon gång i framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag