På kvällen hedrades offret utanför skolan. Foto: Jens Christian/topnews.sePå kvällen hedrades offret utanför skolan. Foto: Jens Christian/topnews.se
På kvällen hedrades offret utanför skolan. Foto: Jens Christian/topnews.se
– Det kom som en blixt, helt utan anledning. De hade inte varit i bråk med varandra tidigare på dagen, säger Stephanie. Foto: Jens Christian/topnews.se– Det kom som en blixt, helt utan anledning. De hade inte varit i bråk med varandra tidigare på dagen, säger Stephanie. Foto: Jens Christian/topnews.se
– Det kom som en blixt, helt utan anledning. De hade inte varit i bråk med varandra tidigare på dagen, säger Stephanie. Foto: Jens Christian/topnews.se

Stephanie försökte rädda livet på pojken

Publicerad

15-åriga Stephanie försökte rädda livet på den jämnårige pojken på skolan i Broby.

– Men jag såg att det var utsiktslöst. Blodet bara forsade, säger hon.

Stephanie blev både vittne till knivattacken och följde även med in på sjukhuset för att ta ett dramatiskt avsked av sin bäste vän.

Det fruktansvärda knivmordet inträffade mitt bland högstadieeleverna under lunchrasten på Göinge skola i Broby på måndagen.

Dådet har uppmärksammats stort i både Sverige och även utomlands.

På måndagskvällen strömmade både elever och föräldrar till den minnesplats som i en hast upprättats utanför skolan. På platsen fladdrar tända ljus som en sista hälsning till den döde pojken.

En av dem som knäböjde och tände ljus var 15-åriga Stephanie, elev på skolan och en av den döde pojkens bästa vänner.

– Han var en oerhört snäll och generös kille som ville allt väl om alla, säger Stephanie med gråten i rösten. Det som hände på skolan är helt ofattbart.

Många av skoleleverna chockades av händelsen och blev efteråt hämtade av sina föräldrar på skolan. Kuratorer och annan skolpersonal gjorde vad de kunde under dagen för att lugna och trösta förtvivlade ungdomar. Undervisningen avbröts helt och hållet.

Umgicks nästan dagligen

Den 15-årige pojken flyttade till Broby med sina föräldrar för tre år sedan. Stephanie lärde känna 15-åringen riktigt väl för sex månader sedan och därefter umgicks de nästan dagligen.

På måndagen satt hon på en bänk i en av skolkorridorerna på högstadieskolan när den 14-årige gärningsmannen plötsligt smög upp bakifrån och helt oväntat stack en kniv rakt i hjärtat på offret.

– Det kom som en blixt, helt utan anledning. De hade inte varit i bråk med varandra tidigare på dagen, säger hon.

Stephanie såg hur den 15-årige pojken reste sig från bänken och plötsligt rusade neråt i en av skolkorridorerna. Då förstod hon fortfarande inte vad som hänt och trodde att 15-åringen som vanligt bara ville skoja om något.

Försökte stoppa blodet

Men i själva verket var alltså 15-åringen livshotande knivstucken och höll på att förblöda inför andra chockade elever inne på skolan.

– Stephanie sprang efter och fram till den 15-årige pojken, som hade sjunkit ihop bortom ett hörn i korridoren, berättar Stephanies mamma för Kvällsposten.

Medan 15-åringen låg döende på skolgolvet slet Stephanie upp hans kläder och försökte rädda honom tillbaka till livet.

– Jag försökte trycka hårt och stoppa blodet, men det bara fortsatte att pumpa ut. Kläder och allt annat färgades rött och jag förstod att det här inte skulle gå, säger hon.

Stephanie grät och insåg att hon inte kunde göra mer.

Efter en stund kom ambulansen och hämtade den 15-årige pojken. Senare meddelade polisen att han avlidit på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Fick ta ett sista farväl

Då fanns Stephanie också på plats vid båren och fick ta ett eget personligt farväl av sin bäste kompis.

– Allt är så sorgligt och jag skakar fortfarande i kroppen när jag tänker på allt det hemska, säger hon.

Den 14-årige gärningsmannen ska efteråt ha avväpnats av personal som befann sig i en skolkiosk inne i byggnaden. Enligt samstämmiga uppgifter ska 14-åringen lugnt ha stannat kvar på skolan och uppträtt helt paralyserat i väntan på att polisen kom till platsen och grep honom.

På måndagen samlades både de 250 eleverna och all personal på skolan för en minnesstund efter det som hänt. I kommunen vajar flaggorna på halv stång under dagen.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag