Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenkastning mot bilister ska stoppas med drönare

Danskarna har återvänt till vägen igen och visar tacksamhet genom att tuta och göra tummen upp åt poliserna som är där, säger Ewa-Gun Westford till TT.
Foto: JENS CHRISTIAN
Ännu är ingen person misstänkt eller gripen i ärendet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Minst 60 anmälningar om stenkastning på svenska vägar har kommit in till polisen.
Foto: Carsten Petersen / Privat

Att danska bilister attackeras med sten på skånska vägar är ett problem som eskalerat under våren. Men först på fredagen veckan före midsommar blev polisen varse företeelsen.

Under storhelgen har drönare satts in i jakten på förövarna.

Fram till i torsdags har 60 anmälningar om stenkastning kommit in till Skånepolisen.

– Ärendet har högsta prioritet, säger presstalespersonen Ewa-Gun Westford till TT.

Fallen har nästan uteslutande drabbat danska medborgare som kört danskregistrerade bilar. En man miste synen på ena ögat och fick tandskador efter att ha blivit träffad av en sten som gått genom vindrutan.

Sträckan hårdbevakas

Särskilt utsatt är E65 mellan Malmö och Ystad med färjeförbindelse till Bornholm. Där gäller det att visa extra närvaro, framhåller Westford.

Polisen har bevakat det utsatta området under hela helgen, från morgon till kväll.

– Danskarna har återvänt till vägen igen och uttryckt att de känner sig tryggare. De visar tacksamhet genom att tuta och göra tummen upp åt poliserna som är där, säger hon.

Utöver det har polisen ökat övervakningen ytterligare genom att sätta in drönare som kan bevaka stora områden i jakten på gärningsmän.

– Vi måste vara beredda på snabba förflyttningar.

Att metoden inte utnyttjats tidigare beror helt enkelt på att fenomenet inte varit känt.

– Så fort vi fick nys om detta och förstod vidden av problemet tog vi beslutet att arbeta i en särskild operativ insats.

Har gett resultat

Då polisen lyfte blicken för att se vad som behövde göras för att koppla ett kraftfullt grepp om situationen kom de flygande medhjälparna på tal.

Inga nya anmälningar har kommit in under helgen. Westford hoppas att den ökade polisnärvaron har förhindrat potentiella attacker.

Bilister i det utpekade området uppmanas att sänka hastigheten och att hålla ögonen öppna.

– Ser man någonting ska man omedelbart kontakta polisen. Blir man utsatt ska man köra åt sidan och larma 112 så kommer vi direkt.

Ingen gripen

Anledningen till att polisen inte fått kännedom om illdåden längs med vägarna förrän nu är att de drabbade inte anmält vad de blivit utsatta för.

– Polisen har inte haft en sammantagen kunskap om detta. De utsatta har trott att de råkat ut för stenskott eller liknande.

Ingen person är misstänkt eller gripen i ärendet, men information kommer enligt Westford löpande in till polisen.

– Vi samlar och hanterar allt material. Det här är väldigt allvarliga brott som kan falla under skadegörelse, misshandel eller framkallade av fara.

Vad brotten beror på vill polisen inte spekulera i.

– Men det är klart att vi diskuterar teorier och försöker göra en geografisk profilering på vem som kan tänkas ägna sig åt detta och varför, säger Westford.