Ny stenkastning mot en dansk bil

Från april och framåt har 100 danska bilar träffats av stenar eller andra föremål på E65 mellan Malmö och Ystad. Nästa vecka förväntas ännu fler bilister på vägen och situationen blir värre.
Även under måndagen träffades en dansk bil av en sten, så stoppade polisen trafiken.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Efter en lugnare period verkar stenkastningen på E65 dragit i gång igen. 

Under tisdagsmorgonen blev en dansk bil på väg mot Ystad träffad av ett föremål. Det är andra dagen i rad det inträffar. 

– Vi har sökt aktivt efter en gärningsman, sa Jimmy Modin, presstalesperson vid polisens ledningscentral för Region syd.

Den här gången inträffade stenkastningen ett par kilometer väster om Skurup. 

”En man ringde in till ledningscentralen och berättade att han fått en sten kastad på sin bil under färd på E65 i riktning mot Ystad strax innan Skurup”, skriver polisen på sin hemsida. 

Stenen träffade bilens tak och kunde köras vidare från platsen efter händelsen. 

Stängde av trafiken

– Vi har resurser som har bevakat E65 och som har sökt aktivt efter en gärningsman i samband med den här stenkastningen men har tyvärr inte anträffat någon, sa sa Jimmy Modin vid polisen.  

Efter att en bil träffades av en sten under måndagen stängde polisen av trafiken på E65 under en period för att söka efter spår. Samma åtgärd vidtogs inte under tisdagen, enligt Jimmy Modin.

Polisen presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Foto: JENS CHRISTIAN

Tisdagens stenkastning innebar bilist nummer hundra som träffats av en sten på E65 den sista tiden.

I stort sett alla som drabbas är danskregistrerade fordon på väg till eller från Bornholmsfärjan i Ystad – runt 95 procent, bedömer polisen.

Danskarna kommer ofta i sjok. De har en tid att passa till båten, och kommer de från andra hållet och ska till Malmö, så har de precis kommit av en båt.

– Vårt absoluta mål är att det här ska upphöra, och det är ju uppe på högsta politiska nivå i Danmark och Sverige. Det visar hur allvarligt man ser på detta, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Högsta politiska nivå innebär att den danske justitieministern Nick Hæckerup (S) har kontaktat sin svenske kollega Morgan Johansson (S).

Uppmaningen: Slå larm direkt

Polisens uppmaning till drabbade bilister är att framöver slå larm så snabbt som möjligt. 

– Det sensationella i måndags är att bilisten valde att stanna och slå larm direkt så vi kunde komma på studs. Det hjälpte inte för vi grep ingen. Men det ger oss bättre chanser och bättre möjligheter, sa Ewa-Gun Westford.

Bornholmstrafiken har nu infört att resenärerna får en ny biljett, om de skulle missa färjan på grund av att de stannar och larmar polisen om stenkastning.

För de flesta drabbade bilister kommer stenen så plötsligt att det är svårt att uppfatta var den kommer ifrån. I de flesta fall är det främst bilen som skadas, men i maj träffades en man så illa av en flygande sten som gick igenom vindrutan att han blev blind på ena ögat och fick tänder förstörda.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Dokument visar att mamman nyligen ansökt om ensam vårdnad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!