Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenkastarna ska avslöjas – konstnär utfäster hittelön

Foto: Jens Christian / Kvällsposten (Kvp)

Allmänhetens engagemang för att få stopp på stenkastningarna på E65 växer. 

Ett danskt företag har erbjudit svensk polis tio övervakningskameror för att komma vidare i utredningen.

Nu utlovar även en anonym konstnär från Ystad hittelön till den som kan avslöja förövarna – inspirerad av danske mångmiljonären Magnus Kjöller.

Engagemanget från privatpersoner för att lösa stenkastningen på E65 har varit stort. För två veckor sedan erbjöd det danska företaget SmartEye tio övervakningskameror till svensk polis – avancerade kameror som kunde göra en så kallad analysbaserad videodetektering.

– Om det finns misstänkt mänsklig aktivitet zoomar de smarta kamerorna automatiskt in på personerna och videooperatören i övervakningscentralen meddelas, berättar SmartEyes vd Frank Vestergren Vincentz till danska TV2

Men nyligen tackade polisen nej till erbjudandet – med hänvisning till regler om offentlig upphandling.

– Det skulle uppfattas som att vi gynnar enskilda företag, säger Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Hade hoppats på en dialog

Frank Vestergren Vincentz uppfattade att svenska polisen satt fast i utredningsarbetet och även om han förstår att juridiska hinder försvårar arbetet för polisen är han besviken på polisens reaktion.

– Faktum är att vi hade förväntat oss en dialog med dem snarare än ett avslag.

Enligt Ewa-Gun Westford är det inte uteslutet att man kommer att fortsätta arbeta med videoövervakning. 

– Det är klart att den möjligheten finns. Men det är också så att vi inte säger till omvärlden vad vi gör inom utredningen, avslutar hon.

Allt fler vill erbjuda hjälp

Nu fortsätter allmänheten att engagera sig för att få stopp på attackerna mot bilister på E65. 

En anonym konstnär i Ystad meddelade under lördagen att hon erbjuder 5 000 kronor till den som kan komma med värdefulla tips till polisen. 

Hon inspirerades av den danske affärsmannen Magnus Kjöller, som erbjöd 10 000 kronor till den som inkom med värdefulla tips till polisen. 

– Det var genialiskt av honom. I stället för att bara applådera initiativet kan man ju göra honom sällskap. Jag tänkte också att det kanske krävs en nolla till på summan för att tipsen ska komma in, säger hon till Ystads Allehanda.

Enligt konstnären i Ystad som varit i kontakt med Magnus Kjöller ska fler ha hört av sig till honom och inspirerats av hans agerande. 

– Detta ska inte på något sätt hindra polisens arbete. Jag kan inte se att det skulle göra det. Jag har all respekt för polisens jobb och deras sätt att sköta det på, säger konstnären till tidningen. 

TV: Ligger hemma sjuk – plötsligt står främmande mannen vid sängen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!