Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenamiljardärens vändning – fördömer nu invasionen

Sanktion-experten Anders Leissner: Så påverkas fraktpriserna.
Stenamiljardären Dan Sten Olsson har inga ytterligare kommentarer än vad han ger i ett uttalande.
Foto: NORA LOREK
– Vi försöker hjälpa till så gott vi kan, säger Jenny Johansson, kommunikationsansvarig vid Stena Line.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Stena Line öppnar för att låta krigsflyktingar och välgörenhetsorganisationer åka gratis med rederiets färjor till Sverige. 

Stenamiljardären Dan Sten Olsson – som tidigare har försvarat Rysslands annektering av Krimhalvön 2014 – vänder tvärt och fördömer Rysslands invasion av Ukraina. 

”Rysslands aggression har orsakat krig i Europa. Det ryska styrets agerande är ett flagrant brott mot folkrätten”, säger han i ett uttalande. 

Det svenska rederiet Stena Line har beslutat att erbjuda krigsflyktingar och välgörenhetsorganisationer gratis överresa med färjorna. Sedan tidigare har några av de första ukrainska flyktingarna som kommit till Sverige åkt med rederiets färjor till bland annat Trelleborg och Karlskrona. 

På onsdagen skrev rederiet själv på Facebook: 

”Stena Line är bekymrade över följderna som konflikten i Ukraina medför och vill göra vad vi kan för att hjälpa de drabbade i Ukraina som söker skydd i andra länder genom att erbjuda en avgiftsfri överfart på våra färjor.”

– Vi försöker hjälpa till så gott vi kan, säger Jenny Johansson, kommunikationsansvarig vid Stena Line. 

Stena Line är ett av världens största rederier och en del i Stenakoncernen som har sin bas i Göteborg. Huvudägaren Dan Sten Olsson är en av Sveriges tyngsta företagsledare och ständigt med på listor över Sveriges rikaste personer. 

Stenamiljardären försvarade när omvärlden fördömde 

I en uppmärksammad intervju med DN för drygt två år sedan försvarade Dan Sten Olsson Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. Detta samtidigt som omvärlden ansåg annekteringen vara olaglig och ett brott mot internationell folkrätt.

– Ryssland har definitivt en poäng. Jag tycker det är en jävla dålig handlingskraft att inte ge Krim till ryssarna omedelbart. För det har alltid tillhört dem, sa Dan Sten Olsson till tidningen och menade att annekteringen bottnar i ett brutet Nato-löfte efter Sovjetunionens sönderfall.

När DN vidare ställde frågan ”huruvida handeln mellan Ryssland och EU, däribland Sverige, påverkas av att Ryssland inte står för samma demokratiska värden som andra länder” svarade Dan Sten Olsson:

– Nej det påverkar inte handeln, det vet du. Det är bara en fråga om Krim.

DN:s utrikespolitiska kommentator Michael Winiarski skrev efter intervjun:  

”I DN-intervjun framstår han som en entusiastisk ”Russlandsversteher”, den tyska termen för personer som har stor förståelse för vad än Ryssland och Putin tar sig för.”

”Våra tankar går givetvis till Ukrainas folk”

När Kvällsposten söker Dan Sten Olsson via Stenas pressavdelning hänvisar man till ett uttalande som ska sammanfatta hans åsikter i frågan i dag.

Vi fördömer kraftfullt Rysslands militära invasion av Ukraina och stödjer fullt ut de sanktioner som beslutats av EU, USA, Storbritannien med flera. Konsekvenserna av detta militära angrepp kommer att vara allvarliga både i termer av mänskligt lidande och ekonomisk instabilitet. Våra tankar går givetvis främst till Ukrainas folk, inbegripet medarbetare och samarbetsparter till Stenakoncernen. Vi följer hela tiden denna väldigt allvarliga situation och våra bolag utvärderar tänkbara följdverkningar.” 

Jenny Johansson, kommunikationsansvarig vid Stena Line, skriver också i svarsmejlet att ”Dan Sten Olsson står till fullo bakom Stena Lines initiativ att hjälpa ukrainska flyktingar och hjälptransportörer”.

”Svårt att säga de ekonomiska konsekvenserna”

Riksbankschef Stefan Ingves om kriget: ”Svårt att säga de ekonomiska konsekvenserna”

Chefsekonomen: Kina en livlina för Ryssland

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar och Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser om Kinas relation med Ryssland