Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stena Lines Tysklandsfärja fortsatte köra trots vägglöss

En ung lus. Vägglöss suger blod från sovande människor. Foto: Colourbox
Stena Lines Trelleborg - Rostock färja M/S Skåne har haft vägglöss i både hytter och kafeterian. Foto: MICHAL FLUDRA

I flera månader körde Stena Lines färja mellan Trelleborg och Rostock – trots omfattande problem med vägglöss, skriver Sydsvenskan.

Det var när passagerare ombord upptäckte kryp i kafeterian som saken uppdagades och Anticimex kallades in.

Stena Lines Telleborg – Rostock-färja M/S Skåne har genomgått omfattande saneringsarbete av Anticimex sedan stora problem med vägglöss uppdagats.

Anticimex har bedömt att lössen måste funnits på färjan i flera månader men Stena Line uppger att de inte visste något förrän nyligen. Passagerare blev heller aldrig informerade och färjan fortsatte köras som vanligt.

– Det där är en balansgång. Skulle vi ha gått ut med larm om att det fanns löss ombord skulle det kanske ha skrämt upp mer än vad det hade varit nödvändigt, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line, till Sydsvenskan.

Vägglöss i färjans hytter

Alltihop uppdagades när passagerare såg små kryp i kafeterian och slog larm – då kopplades Anticimex in. De har nu sanerat kafeterian och även andra ytor där man hittat vägglöss. Utöver kafeterian hittade man löss i tio hytter, både passagerarhyttor och personalhytter.

Under veckan har områdena hållits avspärrade medan sanering pågått men enligt Sydsvenskan kan Stena Line inte utesluta att några passagerare fått med sig löss hem.

– Så kan det ju vara så klart. Men vi har spärrat av de områden där man hittat löss för att verkligen minimera risken att det skulle ske, säger Jesper Waltersson till Sydsvenskan.

Om några dagar ska en andra omgång av sanering genomföras för att säkerställa att alla löss har försvunnit.