Sten, 94, får inte duscha – på grund av corona

Sten dagen då han anlände till Ekdungens korttidsboende.
Foto: Krister Joelson / privat
För att kunna prata med sina anhöriga har familjen placerat en bänk utanför Stens fönster på boendet.
Foto: Krister Joelson / privat
Sten kom till Ekdungens korttidsboende 16 juli efter en längre sjukdomsvistelse.
Foto: Google Maps

94-åriga Sten Joelson har inte fått duscha på fem veckor. 

Detta efter en längre sjukhusvistelse, följd av tid på ett korttidsboende. 

– Det är den förbannade coronans fel. Det är den som ligger bakom hela skiten, säger han. 

I början av juli blev 94-åriga Sten Joelson inlagd på lasarettet i Karlshamn för buksmärtor. Under sin vistelsetid där fick han även en hjärtinfarkt. 

Inledningsvis var Sten för sjuk för att duscha. När han var på bättringsvägen sattes han dock upp i en duschkö. 

 – Tyvärr hamnade jag i en olycklig fas vad gällde duschrutinerna. Innan det hann bli min tur var jag färdigbehandlad och flyttades till ett korttidsboende, berättar han. 

På boendet i Olofström placerades Sten, likt alla som kommer från sjukhusets vårdavdelningar, i två veckors karantän. 

– Jag förstår inte varför. De senaste veckorna har jag testats för covid hela fyra gånger och alla gångerna har testet kommit tillbaka negativt. 

”Även gamla har rättigheter”

Sedan Sten anlände till boendet har han inte erbjudits någon dusch, vilket både han och familjen anser är under all kritik. BLT var först att rapportera om Stens situation. 

– Även gamla människor har rättigheter. I hela mitt liv har jag ett par dagar i veckan hoppat in i duschen för att tvätta mig. Jag saknar det verkligen. Att kunna hålla sig ren är minst lika viktigt för att hålla sig frisk och minska smittspridningen, säger han. 

Sten Joelson.
Foto: Krister Joelson / privat

Vid flera tillfällen sedan Sten anlände till boendet har både han själv och hans anhöriga ställt frågan om han inte kan få en dusch. 

– Men varje gång får vi samma mystiska svar att det inte går på grund av smittspridningen, säger han. 

Stens egen teori är att de uteblivna duscharna beror på att han, likt flera andra på boendet, inte har en lägenhet med egen dusch. 

– Numera byggs inga boende utan duschar på rummet. Hade det bara funnits hade det inte varit något problem. När karantänen hävs är jag lovad en dusch i ett gemensamt duschrum, säger han. 

Vill undvika fukt

Enligt Robert Schelin, biträdande förvaltningschef vid socialförvaltningen i Olofströms kommun, är duschrutinerna dock samma för samtliga boende under karantänstiden, oavsett faciliteter på rummet. 

– Under karantänstiden utförs dusch endast undantagsvis. Detta för att undvika att munskydden som personalen använder blir fuktiga, säger han. 

– Istället för dusch erbjuds våra boende helavtvättning (med tvättlapp, reds anm). Det är likvärdigt. Vi gör inte avkall på kvaliteten, bara metoden, säger han. 

Direktiven problemet

Krister Joelsson, son till Sten, köper inte kommunens svar om varför dusch inte kan erbjudas. 

– Att det är för att skydda personalens utrustning är bara löjligt. De kan sätta pappa i rullstolen och ge honom duschmunstycket. De behöver inte ens vara i rummet när han tvättar sig. Hur skulle det kunna bidra till smittspridningen. Jag är så ledsen och bedrövad över det här, säger han. 

Sten själv vill dock framhäva personalens ansträngning i det hela. 

– Alla som jobbar här är helt underbara. De gör verkligen allt och lite till. Problemet är de beslut och direktiv som tagits högre upp, säger han. 

Turistträngseln börjar avta på Öland

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!