Stellas chokladseger mot sitt äldreboende

Stella Sørensen, 72, måste sluta med choklad, annars tar vårdhemmet hennes rullstol.

Personalen på Stella Sørensens, 72, äldreboende hotade att ta ifrån henne hennes rullstol om hon inte slutade äta choklad.

Men Stella stod på sig och fick förbudet hävt – nu vill hon tacka för allt stöd utifrån.

– Det var hårt när debatten stormade som värst, men nu har jag det bra, säger 72-åringen till Ekstrabladet.

För tre år sedan drabbades 72-åriga Stella Sørensen av en blodpropp i hjärnan och fick flytta in på ett vårdhem i danska Esbjerg.

Men personalen började snart tröttna på att byta blöjor på den ålderstigna damen. Personalen hävdade nämligen att Stella Sørensen stora intag av choklad satte hennes mage ur spel vilket ledde till mer jobb för de anställda.

I somras valde hemmet till sist att gå så pass långt att de lät Stella Sørensen skriva på ett kontrakt för att minska hennes chokladintag. 72-åringen förband sig där till att äta mindre choklad och socker – annars godkände hon att personalen tog ifrån henne hennes rullstol.

"Tufft när det stormade"

Men stridsåtgärden stötte snabbt på patrull.

Stellas son valde att polisanmäla hemmet för utpressning och efter att Stellas historia uppmärksammats i tidningen Ekstrabladet fick hemmet göra en helomvändning.

Esbjerg Kommuns socialchef, Arne Nikolajsen, skickade också ut ett pressmeddelande där han beklagade det inträffade och beskrev det som att hemmet inte "tacklat situationen på ett optimalt sätt".

I december, ett knappt halvår efter att Stella Sørensen gick ut i Ekstrabladet med sin historia, gjorde tidningen ett återbesök. Det var en glad 72-åring som mötte dem.

– Visst var det tufft när debatten stormade som värst, men det var det värt, säger hon till Ekstrabladet.

Tacksam för stödet

Hon berättar hur det började välla in choklad och blommor från hela landet snabbt efter att historien fått spridning. Tre personer kom också körande – hela vägen från Köpenhamn – för att överlämna en blombukett, säger hon.

– Jag är verkligen tacksam för all stöttning jag fått från alla dessa människor. Människor som jag inte ens känner. Och jag vill verkligen tacka dem för det stödet, säger Stella Sørensen till tidningen.

Hon berättar också att den farhåga hon haft, att personalen skulle frysa ut henne efter tidningsutspelet, aldrig slagit in.

Och när det kommer till choklad är det nu fritt fram för Stella Sørensen att äta precis den mängd hon önskar.

– Nu är det inte längre någon som lägger sig i mitt chockladätande utan jag bestämmer helt själv hur mycket jag ska äta, säger hon till Ekstrabladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!