Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stellans pizza blev en snackis i hela världen

Så här gör du en norrländsk pizza – enkelt och gott
En hawaii – fast med kiwi i stället för ananas.Foto: Privat

Stellan Johanssons pizzabeställning i Skottorp har blivit en världsnyhet – endast på grund av en något udda ingrediens.

Kiwi.

– Fler borde testa, säger han.

Under julen fick Stellan Johansson, 42, en låda med tio kilo kiwi i present av sin bror och hans fru, som odlar kiwi själva. Sedan dess har Stellan försökt använda frukterna till olika typer av matlagning, berättar han.

Smaken från frukten har fungerat väl ihop med bland annat kyckling och renskav som Stellan har tillagat.

– Men idéerna började ta slut, säger han.

Då kom han på det som nu har blivit en världssnackis. Stellan tog med sig en påse med skivade kiwis och gick till sin lokala pizzeria i Skottorp utanför Laholm. Han beställde en hawaii – men i stället för ananas ville han ha kiwi.

– De var skeptiska till en början. Jag fick säga det tre gånger innan de förstod vad jag menade.

Kiwi-pizzan på menyn

Resultatet blev dock lyckat. Nu har pizzerian också gjort kiwi-pizzan till en del av sin ordinarie meny, enligt Stellan.

– Det blev en lite mer sötsyrlig smak av kiwin, och inte lika sötsliskig som ananas. En friskare smak. Helt klart godkänt. Jag kommer säkert att beställa det fler gånger.

Efter beställningen tog han en bild på pizzan och lade upp på Facebook. Den bilden spred sig därefter världen över. Han har bland annat blivit intervjuad av journalister från Australien, Nya Zeeland, USA och England.

– Det är lite kul, jag hade aldrig räknat med såna reaktioner. Jag la ut bilden på pizzan mest för att det var lite udda och för att driva med folk.

Stellan Johansson.Foto: Privat
Utöver kiwi är det också skinka, ost och tomatsås på pizzan.Foto: Privat

Kraftiga reaktioner

Men lika mycket som kiwipizzan roar människor har den också provocerat många. På sociala medier rasar folk genom att skriva bland annat ”det här gör mig orimligt arg” och ”grattis Sverige, ni har förstört pizza”, enligt New Zeeland Herald.  

– Jag är förvånad över att folk blir så provocerade av att lägga kiwi på en pizza. Det blir god smak, fler borde testa, säger Stellan.

Inte oväntat är kiwi en av Stellans favoritfrukter. Efter att ha fått tio kilo av den varan för bara några veckor sedan har det gått åt snabbt.

– Nu är det bara nio kiwifrukter kvar. Men mina barn har ätit en del också, säger han.

Ladda ner Kvällspostens app

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!