Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stella, 5, vill utöka alfabetet – så här svarar Stefan Löfven

Så här svarade Stefan Löfven på Stellas brev.
Foto: Skärmdump
Statsministern tycker att Stella har en bra synpunkt. Men det kan nog ta tid innan hennes förslag går igenom.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Femåriga Stella i Lund tycker det är hopplöst svårt med sje-ljud.

För att få ordning på det skrev hon direkt till statsminister Stefan Löfven med ett förslag på en helt ny bokstav i alfabetet.

Så här svarade Löfven efter en tids väntan.

Det kom ett brev till regeringskansliet i Stockholm i början av året. Avsändaren var lilla Stella från Lund, en femåring som gärna pratar och skriver men som så många andra femåringar har lite problem med vissa ljud.

I synnerhet har hon gått bet på det luriga ”sche-ljudet”. Det är för svårt att stava till, tycker hon.

Men vem vänder man sig till om man har problem? Jo, till statsministern förstås. 

Så unga Stella satte sig på sin kammare och knåpade ihop ett brev till Stefan Löfven med ett kreativt förslag - nämligen att helt enkelt utöka alfabetet med ”en ny bokstav för detta ljud”, rapporterar Nyhetsbyrån Sirén. Även Aftonbladet har skrivit om brevet från Lund statisministern.

Stella, 5, skrev ett gulligt brev till statsministern. Och fick svar.
Foto: Skärmdump

Efter flera månaders väntan kom så svaret häromdagen. I ett brev till Stella ber Stefan Löfven först om ursäkt för det långdragna svaret sedan tackar statsministern Stella för att hon skrev hon till honom och han intygar att han blev glad över brevet.

Löfvens förståelse för svårigheterna

Han uttrycker också stor förståelse för att det kan vara svårt att stava sj-ljud. Men han låter också antyda att det nog inte är aktuellt just nu med att tillföra en extra bokstav.

”Det alfabet vi använder i Sverige i dag är mycket gammalt. Senast vi lade till någon bokstav var på 1500-talet då vi lade till å, ä och ö”, skriver statsministern i sitt svar till Stella från Skåne som förmodligen får fortsätta kämpa på med stavningen.

Men skam den som ger sig, en dag sitter det!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!