Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven i Malmö – lovar gratis vaccin till äldre

Socialminister Annika Strandhäll (S) med statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Christian Örnberg
Det var med kort varsel som personalen fick veta att Stefan Löfven och Annika Strandhäll skulle komma till Södervärns vårdcentral i Malmö. Foto: Christian Örnberg
Verksamhetschefen Margareta Koerth berättade för Stefan Löfven och Annika Strandhäll om problemet med ökande psykisk ohälsa bland yngre. Foto: Christian Örnberg

Stefan Löfven (S) kom i dag till Malmö med socialminister Annika Strandhäll. Hon lovade då att alla över 65 år ska få gratis influensavaccin.

Lite senare mötte Stefan Löfven 400 förstagångsväljare på en skola:

– Se det som en möjlighet. Den plats som ni inte tar, den tar någon annan. Det är min uppmaning.

Ett ämne återkom gång på gång under Malmöbesöket - att Stefan Löfven numera ständigt bjuds på varm korv efter att ha gjort en valfilm där han just köper varm korv.

– Korv är gott men det finns gränser, konstaterade Löfven.

Klockan 11.45 på en presskonferens i ett litet konferensrum på Södervärns vårdcentral la Annika Strandhäll fram statistik som gav bakgrunden till löftet om gratis influensavaccin.

– 3 000 personer dör årligen i sviterna av influensa. Plånboken ska inte spela någon roll när det handlar om liv och död, säger Annika Strandhäll.

Socialdemokraterna uppskattar kostnaden till 250 miljoner kronor. Även de som tillhör riskgrupper ska få gratis influensavaccin. Region Skåne ger sedan tidigare influensavaccination gratis för de som fyllt 65 år eller tillhör en riskgrupp.

Stefan Löfven tog samtidigt upp pensionärernas situation.

– De sista resterna av pensionärskatten ska bort före år 2020, lovar Stefan Löven.

Pensionärer ska få ytterligare 600 kronor i månaden i pension. Men också mer.

– De ska få minst 70 procent av sin slutlön i pension, säger Stefan Löfven.

Han lovar också 14 000 fler anställda i sjukvården.  Vårdcentralen som han och Annika Strandell besökte låg tidigare på Ahlmansgatan vid Möllevången men har flyttats till sjukhusområdet och är en av Malmös största med 50 000 besökare till kvälls- och helgmottagningen.

Verksamhetschefen Margareta Koerth berättade bland annat att allt fler yngre drabbas av psykisk ohälsa. 

Mötte förstagångsväljare

Klockan 14 gick Stefan Löfven in på Borgarskolan i Malmö och möttes av gymnasielever i en fullsatt aula. Där upprepade han löftet om höjd pension och riktade sig till kommande pensionärer, ungdomarna. Innan dess hade han ätit kycklingsallad med fyra elever på skolans samhällsvetenskapliga linje.

Han varnade under mötet i Borgarskolans aula förstagångsväljarna för att inte rösta.

- Det flesta här ska få möjlighet att rösta för första gången. Se det som en möjlighet. Den plats som ni inte tar, den tar någon annan. Det är min uppmaning.

Eleverna fick också höra att stora frågor som till exempel brottslighet och migration kommer att lösas.

- Den stora skiljelinjen går genom hur vi ska använda det 60 miljarder som staten har i överskott. Vad ska vi göra med det, frågade han.
Och svarade själv.

– Jag vill se till att det kommer vanligt folk till del.

Han utlovade på nytt ett förändrat pensionssystem.

 - Det handlar om den pension ni ska få.

Lösningen är bland annat att höja inbetalningarna till pensionssystemet.

Han berätta också om hur han hamnade hos en fosterfamilj för att understryka hur det svenska samhället förändrats.

– Om jag inte hamnat där hade jag kunnat bli såld på auktion, hävdade han.

Han fick flera frågor av eleverna bland annat om det stämmer att det är mer lönsamt att leva på bidrag än att arbeta. Han kallade för en myt:

–  Det är en lögn som sprids att man tjänar mer på att ta emot bidrag.

Jubel på Möllevångstorget

Klockan 17 anlände Stefan Löfven till torgmöte på Möllevångstorget. Där upprepade han löftet om ett förstärkt pensionssystem, mer personal till sjukvården och en fortsatt kamp mot brottsligheten, och att valet handlar om vad statens överskott på 60 miljarder kronor ska användas till.

När han förklarade konsekvensen av att straffet för grovt vapenbrott skärpts möttes han av ett jubel från åhörarna. Löfven beskrev vad som händer den som grips med ett skarpladdat vapen.

– Du kommer inte komma hem på två år.