Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Borg (SD) var med i prorysk propagandagrupp

Stefan Borg (SD) var medlem i en prorysk grupp på Facebook. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Hörbypolitikern Stefan Borgs (SD) är Sverigedemokraternas första kommunstyrelseordförande. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Stefan Borg, Sverigedemokrat och kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande i Hörby är medlem i en prorysk Facebookgrupp.

Bland annat har han uttryckt sig positiv till att bjuda in ryska valobservatörer, skriver Hela Hälsingland.

– Jag är kritiskt inställd till regimen i Ryssland och till deras ledare, skriver han i ett mejl till Expo.

Hörbypolitikern Stefan Borgs (SD) förehavanden på sociala medier har återigen väckt uppmärksamhet. Han väntas bli Sverigedemokraternas första kommunstyrelseordförande, efter att Moderaterna i Hörby ingått ”valteknisk samverkan” med det lokala pensionärspartiet SPI och SD.

Moderaterna i Hörbys sätt att samarbeta med Sverigedemokraterna och Stefan Borg har kritiserats efter att det kommit fram att Borg uttryckt sig främlingsfientligt och delat högerextremt material på sociala medier, något Expo rapporterat om tidigare. 

Man visade även exempel på när Stefan Borg delat material från pro-ryska Nya Tider och hur han ifrågasatt att Ryssland betraktas som ett säkerhetspolitiskt hot.

 

LÄS MER: M-ledningen fördömer SD-samarbete i Hörby

Medlem i prorysk propagandagrupp

Nu visar en granskning av Patrik Oksanen på Hela Helsinglands ledarsida att Stefan Borg varit aktiv i Facebookgruppen Ryssland i massmedia. Enligt Oksanen är det en av de grövre pro-ryska propagandagrupperna på svenska delen av Facebook.

Bland annat har Stefan Borg uttryckt sig positiv till att ryska valobservatörer ska bjudas in till Sverige, han tycker hellre att man ska fira ryska Segerdagen än Europadagen och han menar att Myndigheten för samhälls skydd och beredskap, MSB, ljuger när de varnar för ryska påverkanskampanjer.

Stefan Borg tar i ett mejl till Expo avstånd från den ryska regimen.

”Jag är kritiskt inställd till regimen i Ryssland och till deras ledare. Om jag tidigare uttryckt mig på ett sätt som uppfattats som positivt så ber jag om ursäkt för det, det är inte en uppfattning som jag har.”

Ångrar sig inte

Till P4 Malmöhus säger Stefan Borg att han inte ångrar tankarna bakom inläggen, men vissa av sina formuleringar. Han har tidigare sagt till Norra Skåne att en privatperson ibland måste dra saker till sin spets.

– Jag har gjort väldigt många inlägg, det handlar om några hundra stycken de sista åren. Det är klart, om man är så aktiv som jag är på min privata, notera på min privata Facebooksida, det är inte alltid så att man lyckas formulera sig perfekt i alla sammanhang och vissa formuleringar har ju säkert lämnat utrymme för misstolkningar – om man vill misstolka dem. Även någon som hastigt läser igenom och misstolkar av den anledningen, då är jag den första att be om ursäkt och får försöka lära mig av mina misstag och lära mig skriva tydligare, säger Borg till radiokanalen.

 

Kvällsposten söker Sverigedemokraterna i Hörby

 

LÄS MER: Stefan Borg (SD) delade högerextremt innehåll

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!