Det verkar inte bli någon staty i Växjö av en dam som slår mot en nazist med sin handväska utifrån Hans Runessons berömda fotografi. Foto: Hans Runesson
Det verkar inte bli någon staty i Växjö av en dam som slår mot en nazist med sin handväska utifrån Hans Runessons berömda fotografi. Foto: Hans Runesson

Staty av slående dam för våldsam för Växjö

Publicerad

VÄXJÖ. Det verkar inte bli någon staty av en dam som slår mot en nazist med sin handväska. Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Växjö tycker att konstverket signalerar våld.

Förra veckan sade arbetsutskottet nej till konstnären Susanna Arwins förslag om en staty utifrån Hans Runessons berömda fotografi, enligt Smålandsposten. Fotografiet visar en dam vars familj suttit i Auschwitz, som slår mot en nazist med sin handväska under en nazistdemonstration.

Hans Runessons berömda bild från 1985.Foto: Hans Runesson

Nämndordföranden Eva Johansson (C) skriver i en debattartikel i Smålandsposten att Växjö ska värna det fria ordet. "Jag anser att det i den tanken är viktigt att möta oliktänkande med ord och samtal, inte med tillhyggen (...)". Konstnären Susanna Arwin tycker inte att en handväska är ett tillhygge.

– Hon är en snarare en symbol för antivåld och att "nu får det vara nog". I hennes väska låg hela hennes samlade erfarenheter av hemskheterna i Auschwitz, säger konstnären.

Flera intresserade

Enligt Susanna Arwin har flera andra kommuner visat intresse för statyn och hon håller öppet för möjligheten att den hamnar någon annanstans.

– Det är synd eftersom det var i Växjö det hände. Det var här hon gick ut på stan och fick uppleva sin värsta fasa.

Det slutgiltiga beskedet tas under kultur- och fritidsnämndens sammanträde nästa vecka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag