Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsministerns tårar efter minkskandalen

Fel att döda minkar – regeringen i Danmark ber nu om ursäkt
Mette Frederiksen i tårar utanför en minkfarm.
Foto: MADS NISSEN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frederiksen besökte minkfarmar på torsdagen.
Foto: MADS NISSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

En dansk minister tvingades avgå efter de kritiserade turerna kring minkarna.

Statsminister Mette Frederiksen har besökt flera drabbade minkfarmar och bad på torsdagen om ursäkt, med tårar i ögonen, för regeringens agerande.

– Det har varit känslosamt, säger hon.

Ett muterat coronavirus som upptäcktes på minkfarmar i Danmark skapade en känsla av panik bland styrande politiker av rädsla för att landet skulle bli det ”nya Wuhan”.

Den 4 november gick den danska regeringen, med statsminister Mette Frederiksen (S) i bräschen, ut med en order om att alla minkar i landet skulle avlivas.

Det ledde till att flera tusen minkar avlivades omgående. Men det skulle visa sig att ordern stred mot grundlagen. Skandalen har väckt starka reaktioner i Danmark och ledde bland annat till att Mogens Jensen avgick som livsmedelsminister. 

”Det har begåtts fel”

Statsministern Mette Frederiksen har under torsdagen besökt minkfarmar som har tvingats avliva alla minkar.

Hon säger att regeringen inte gav en olaglig order, men att minkfarmarna tveklöst uppfattade det som att minkarna skulle avlivas, enligt TV2. För det ber hon om ursäkt.

– Jag tror det finns anledning att be om ursäkt för det som hände. Jag har inga problem med att be om ursäkt, för det har begåtts fel, säger hon när hon träffar presskåren utanför en av minkfarmarna.

Torkar sina tårar

När hon talar om det börjar hon darra på rösten och torka sig i ögonen framför tv-kamerorna.

– Det har varit känslosamt. På grund av de fel som har begåtts och den oro som har varit har det också varit en extremt tuff tid för familjerna och för minkfarmarna, som utöver att de skulle hantera avlivningen av sina djur också skulle uppleva en så här rörig process, säger statsministern.

TV: Åtta personer i Blekinge kan ha smittats av minkar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!