Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsministerns
krav på flyktingar

Danmarks statsministerns nya kampanj: "Kommer du till Danmark ska du arbeta".Foto: Gonzales Photo
Kampanjbilden lades ut på Facebook. 

"Kommer du till Danmark ska du arbeta".

Det är budskapet i en ny kampanj från danska Socialdemokraterna med den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt, S, i spetsen.

Kampanjen ses som en åtgärd för att inför årets val möta Dansk folkepartis hårda linje i invandrar- och integrationsfrågor.

De danska Socialdemokraternas initiativ ses som en kursändring. Tidigare har partiet varit defensiva i invandrings- och integrationsfrågor, skriver tidningen Berlingskes politiksajt. Nu lanseras kampanjen med en iögonfallande annonsoffensiv: över stora porträttbilder på statsminister Helle Thorning-Schmidt finns budskap som "Kommer du till Danmark ska du arbeta" och "Asylregler och fler krav på invandrare".

Invandrare som borde arbeta lever i stället på bidrag, är budskapet.

Kommenterade själv

Statsministern själv kommenterar kampanjen på sin hemsida.

"Vi skärper asylreglerna. Det är nödvändigt" skriver statsministern Helle Thorning-Schmidt. "Om du kommer till Danmark som flykting eller invandrare ska du självklart arbeta. Du ska bidra med det du kan. Du ska ut bland danska kolleger. Du ska lära dig språket och lära dig hur saker fungerar här i landet" skriver hon vidare.

Det hela beskrivs som ett paradigmskifte och kritiker menar att Socialdemokraterna nu tagit ut en mer populistisk kurs, att övriga partier skrämts av Dansk folkepartis framgångar och att tonen i den politiska debatten nu förändrats som ett resultat av dessa framgångar. Andra menar att kampanjen är ett resultat av ett missnöje med den danska integrationspolitiken som grott i flera partier, skriver Berlingskes politiksajt.

Från Dansk folkeparti är domen hård mot kampanjen, som man enligt dr.dk kallar "manipulation på hög nivå".

- Helle Thorning-Schmidt lovade en strikt invandringspolitik redan före förra valet. Men det blev det ingenting utav, säger Dansk folkepartis Martin Henriksen enligt dr.dk.

Bjarne Steensbeck, Danmarks radios politiska redaktör, tolkar kampanjen som att de danska socialdemokraterna nu tar farväl till en rädsla för invandringspolitiska frågor.

- Socialdemokraterna har lärt sig att om du inte är strikt i invandringspolitiken får du inte så många chanser, säger han till dr.dk.

Klart är att kampanjen kan ha stor inverkan på hur partierna lägger upp sitt arbete inför det val till folketinget som ska hållas i Danmark i höst.

- Man kan bara konstatera att det har blivit mainstream i dansk politik att vara hård i invandringspolitiken, säger Bjarne Steensbeck till dr.dk.