Statsministern vände sig till barn och unga

Statsminister Mette Frederiksen vände sig direkt till Danmarks unga och tackade för deras insats mot coronasmittan.
Foto: Instagram

På torsdagskvällen vände sig Danmarks statsminister direkt till Danmarks barn och ungdomar. I en halvtimme svarade hon på deras frågor på Instagram.

– Jag vet att ni saknar vännerna, festerna och den helt vanliga vardagen med skola och undervisning, förklarade hon – och tackade för att de tog sitt ansvar.

Mellan 17.00 och 17.30 på torsdagen kunder danska barn och ungdomar chatta med statsminister Mette Frederiksen (S) om coronasmittan.

– Detta är ju en konstig tid. Men det finns ljus, och vi ska ta oss igenom vintern. Nu ska vi prata om hur det är att vara ung i coronatider, inledde hon.

”Det är rätt häftigt”

Youtubern Alexander Husum frågade henne hur det är att vara statsminister just nu.

– Det är rätt häftigt. Jag kunde inte veta att detta skulle hända på mitt skift. Det är lite speciellt att leda under den värsta krisen sedan andra världskriget, svarade Mette Frederiksen.

– Men jag trivs med att fatta beslut, och jag trivs med att ha ansvaret. Jag vill inte sticka under stol med att jag är stolt över vad vi har gjort.

Svårt för en tonåring

Mette Frederiksen berättade att hon nog själv skulle haft besvär med att uthärda isoleringen i coronatider om hon hade varit tonåring igen.

– Det hade varit svårt. När jag var ung levde jag med mina vänner, vi gjorde allt tillsammans varje dag. Hade jag varit 16–17 år och inte fått vara med dem så hade det varit svårt.

– Jag förstår att corona är speciellt för den som är ung. Vi andra kan stå ut med att sitta ensamma en fredagskväll, men för många unga är det ju då veckan börjar.

”Begär mycket av er”

På frågan om vad som var det viktigaste hon ville säga till Danmarks unga nu svarade Mette Frederiksen:

– Det viktigaste ni ska veta är att vi andra mycket väl förstår hur stort ansvar ni unga tar. Och att vi vet att vi begär mycket av er.

Hon konstaterade att de unga varken kan göra resor eller gå i skolan och sköta sin utbildning.

– Och det är absurt, sa Mette Frederiksen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!