Saleh Hadri (till vänster) förnekar att han är inblandad i skottlossningen som ledde till Alex Ghara Mohammadis (till höger) död.
Saleh Hadri (till vänster) förnekar att han är inblandad i skottlossningen som ledde till Alex Ghara Mohammadis (till höger) död.

Stationen stängd när Hadri gav upp flykten

Publicerad

Saleh Hadri, 45, har avslutat sitt liv på flykt. Han misstänks för "taximordet" i Malmö hösten 2011 och överlämnade på måndagskvällen sig själv till polisen.

Hadri, som haft en internationell arresteringsorder på sig, tog sig själv hem från Egypten, där han vistats i över ett år.

– Jag har inget med mordet att göra, jag hade varit en idiot om jag kommit tillbaka i så fall, säger Hadri till Sydsvenskan.

Det var i går kväll vid 18-tiden som Hadri ringde på hos polisen.

– Det är lite anmärkningsvärt att en person som varit misstänkt under så lång tid och även uttryckt en stark önskan om att få komma hem inte får den hjälpen utan får ta sig hem själv trots att det funnits en internationell arresteringsorder, säger mannens försvarare Gunnar Falk till Kvällsposten.

Hadri kom till polishuset i Malmö vid 18.30-tiden på måndagskvällen för att knacka på och överlämna sig till polisens förvar.

Låg död på golvet

Han har varit anhållen och sedan också häktad i sin frånvaro som på sannolika skäl misstänkt för mord sedan sex dagar efter mordet på Brödraskapet Wolfpacks ledare Alex Ghara Mohammadi, 31.

Wolfpackledaren sköts till döds på ett taxikontor i ett industriområde i Malmö den 24 november 2011 och misstankarna riktades tidigt mot 45-åringen, som tidigare på hösten blivit delägare i taxibolaget.

När den första polispatrullen kom till platsen strax efter klockan 11 på förmiddagen efter larmet om skottlossning låg Wolfpackledaren redan död på golvet, skjuten i huvudet. Inne på taxikontoret fanns de chockade anställda.

Den misstänkte Hadri kunde senare spåras till Egypten. Därifrån ska han vid minst ett tillfälle ha använt sig av en kurir som rest från Sverige med pengar till honom, vid ett tillfälle 200 000 kronor i kontanter.

"Tidigast på torsdag"

Han kommer nu så fort som möjligt att ställas inför häktningsdomare för att få häktningsskälen prövade. Innan dess är det heller inte möjligt att hålla något förhör med honom eftersom hans advokat inte kan närvara.

– Jag sitter i hovrätten i Göteborg tills på onsdag så det kan bli häktningsförhandling i Malmö tidigast på torsdag, säger Gunnar Falk.

"För fäfot mer än ett år"

Hadri nekar till anklagelserna om mord som riktats mot honom.

– Han förnekar att han på något sätt har varit inblandad i den här skottlossningen, säger Gunnar Falk.

Gunnar Falk är mycket kritisk till hur de svenska rättsvårdande myndigheterna har skött fallet.

– Det finns upparbetade modeller för hur sådant här ska gå till men åklagaren i Malmö har inte varit intresserad av att medverka till något sådant. Man har bara låtit fallet ligga för fäfot under mer än ett år, säger Gunnar Falk.

Enligt Gunnar Falk har hans klient väntat och hoppats på att genom den utfärdade internationella arresteringsordern kunna komma säkert tillbaka för att låta sig förhöras om mordet av svensk polis. Han har velat komma tillbaka till Sverige för det, men inte vågat på grund av sitt medborgarskap i Syrien.

Tog sig själv till Sverige

För Sydsvenskan berättar Hadri om sin ensamma resa för egna pengar till Sverige. Han hävdar att han har använt ett antal falska pass för att resa in i EU och sedan vidare genom flera länder. I ett land ska han också ha suttit anhållen några dagar, men sedan släppts och kunnat resa vidare mot Sverige.

Stängt hos polisen

När han på måndagskvällen kom med tåget från Köpenhamn och mötte Sydsvenskans reporter för en gemensam promenad till polisstationen var han helt utan både ID-handlingar och pass.

Vid ett första försök att lämna över sig vid polishuset på Porslinsgatan möttes han av beskedet att stationen var stängd och att han fick ta sig till polishuset på Davidshall.

– Stängt? Jag sa att jag är misstänkt för mord och efterlyst - ni vill verkligen ha tag i mig, sade han i porttelefonen, berättar Sydsvenskan.

En stund och en promenad senare blev Hadri insläppt och satt i rätt häkte.

Annette Fröstberg
Annette Fröstberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag