Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW: Starkt bevisläge mot Peter Madsen

Leif GW Persson summerar bevisläget för programledaren Camilla Kvartoft i "Veckans brott" i SVT. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Att hela den avlidna Kim Walls kropp nu har kommit till rätta kan få stor betydelse – inte bara för familjen utan även för rättvisan, hävdar Leif GW Persson i "Veckans brott" i SVT. Foto: TOM WALL
Bevisläget mot ubåtsbyggaren Peter Madsen är starkt. Åtal väntas redan före årsskiftet. Foto: BAX LINDHARDT/ EPA TT NYHETSBYRÅN

Bevisläget mot Kim Walls misstänkte mördare Peter Madsen är starkare än någonsin. Att hela kroppen nu har hittats gör hans situation svårare.

– Det kan finnas spår på armarna som kommer att få stor betydelse, säger kriminologiprofessorn Leif GW Persson i "Veckans brott" i SVT.

De sista veckorna i november återfanns först den ena, sedan den andra av Kim Walls armar som ubåtsbyggaren Peter Madsen kastat i vattnet efter hennes död i början av augusti.

Leif GW Persson är full av beundran för det polisarbete som lett fram till att hela offrets kropp nu har kommit till rätta från bottnen av Öresund.

– Jag vill påstå att det är en obegriplig bedrift som man har genomfört, säger han i "Veckans brott".

– Det ska inte gå, helt enkelt. Men det har man gjort, så det är bara att bocka.

Fynd av stor betydelse

Det faktum att just armarna nu också kan undersökas rättsmedicinskt kan alltså komma att få stor betydelse, enligt kriminologiprofessorn.

– Det kan finnas tre typer av spår – dels avvärjningsskador, sedan så kallade ligaturmärken, det vill säga att hon skulle ha blivit bunden, och då letar man i regel runt handlederna.

– Och slutligen då nagelskrap. Har hon lyckats riva gärningsmannen så att det finns hans hudfragment under hennes naglar?

Spår kan ha förstörts

Det faktum att armarna legat i saltvatten i över tre månader kan dock inverka negativt på möjligheten att säkra bevis från dem.

– Det är viktigt om de här delarna var förpackade i plast – och det var de alltså inte, säger Leif GW Persson.

– De var inte inplastade eller bevarades i plastpåsar utan de låg bart, så att säga. Och det minskar ju sannolikheten för att man ska hitta den här typen av spår som vi pratar om.

Mycket starkt bevisläge

Leif GW Persson anser ändå att bevisläget mot Peter Madsen nu är mycket starkt.

– Jag tycker att det ser väldigt gott ut med tanke på den skadebild som man har. Den talar mycket entydigt för att hon har utsatts för ett mycket grovt brott, säger han i "Veckans brott".

På frågan om bevisningen är tillräcklig för att polis och åklagare ska kunna binda Peter Madsen vid brottet svarar Leif GW Persson:

– Vem skulle man annars binda, med tanke på brottsplatsen?

Samarbetar inte längre

– Peter Madsen har nu slut på samarbetsvilja. Han har anfört de olika, tänkbara naturliga dödsorsakerna och sedan har det tagit stopp. Han samarbetar inte längre med dem.

Kim Wall miste livet ombord på Madsens ubåt Nautilus under färd den 10–11 augusti. Peter Madsen har erkänt att han styckade hennes kropp – men inte att han tagit hennes liv.

Åtal väntas komma före årsskiftet och rättegången ska inledas i början av mars nästa år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!