Leif GW Persson summerar bevisläget för programledaren Camilla Kvartoft i "Veckans brott" i SVT. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅNLeif GW Persson summerar bevisläget för programledaren Camilla Kvartoft i "Veckans brott" i SVT. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson summerar bevisläget för programledaren Camilla Kvartoft i "Veckans brott" i SVT. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Att hela den avlidna Kim Walls kropp nu har kommit till rätta kan få stor betydelse – inte bara för familjen utan även för rättvisan, hävdar Leif GW Persson i "Veckans brott" i SVT. Foto: TOM WALLAtt hela den avlidna Kim Walls kropp nu har kommit till rätta kan få stor betydelse – inte bara för familjen utan även för rättvisan, hävdar Leif GW Persson i "Veckans brott" i SVT. Foto: TOM WALL
Att hela den avlidna Kim Walls kropp nu har kommit till rätta kan få stor betydelse – inte bara för familjen utan även för rättvisan, hävdar Leif GW Persson i "Veckans brott" i SVT. Foto: TOM WALL
Bevisläget mot ubåtsbyggaren Peter Madsen är starkt. Åtal väntas redan före årsskiftet. Foto: BAX LINDHARDT/ EPA TT NYHETSBYRÅNBevisläget mot ubåtsbyggaren Peter Madsen är starkt. Åtal väntas redan före årsskiftet. Foto: BAX LINDHARDT/ EPA TT NYHETSBYRÅN
Bevisläget mot ubåtsbyggaren Peter Madsen är starkt. Åtal väntas redan före årsskiftet. Foto: BAX LINDHARDT/ EPA TT NYHETSBYRÅN

GW: Starkt bevisläge mot Peter Madsen

Publicerad

Bevisläget mot Kim Walls misstänkte mördare Peter Madsen är starkare än någonsin. Att hela kroppen nu har hittats gör hans situation svårare.

– Det kan finnas spår på armarna som kommer att få stor betydelse, säger kriminologiprofessorn Leif GW Persson i "Veckans brott" i SVT.

De sista veckorna i november återfanns först den ena, sedan den andra av Kim Walls armar som ubåtsbyggaren Peter Madsen kastat i vattnet efter hennes död i början av augusti.

Leif GW Persson är full av beundran för det polisarbete som lett fram till att hela offrets kropp nu har kommit till rätta från bottnen av Öresund.

– Jag vill påstå att det är en obegriplig bedrift som man har genomfört, säger han i "Veckans brott".

– Det ska inte gå, helt enkelt. Men det har man gjort, så det är bara att bocka.

Fynd av stor betydelse

Det faktum att just armarna nu också kan undersökas rättsmedicinskt kan alltså komma att få stor betydelse, enligt kriminologiprofessorn.

– Det kan finnas tre typer av spår – dels avvärjningsskador, sedan så kallade ligaturmärken, det vill säga att hon skulle ha blivit bunden, och då letar man i regel runt handlederna.

– Och slutligen då nagelskrap. Har hon lyckats riva gärningsmannen så att det finns hans hudfragment under hennes naglar?

Spår kan ha förstörts

Det faktum att armarna legat i saltvatten i över tre månader kan dock inverka negativt på möjligheten att säkra bevis från dem.

– Det är viktigt om de här delarna var förpackade i plast – och det var de alltså inte, säger Leif GW Persson.

– De var inte inplastade eller bevarades i plastpåsar utan de låg bart, så att säga. Och det minskar ju sannolikheten för att man ska hitta den här typen av spår som vi pratar om.

Mycket starkt bevisläge

Leif GW Persson anser ändå att bevisläget mot Peter Madsen nu är mycket starkt.

– Jag tycker att det ser väldigt gott ut med tanke på den skadebild som man har. Den talar mycket entydigt för att hon har utsatts för ett mycket grovt brott, säger han i "Veckans brott".

På frågan om bevisningen är tillräcklig för att polis och åklagare ska kunna binda Peter Madsen vid brottet svarar Leif GW Persson:

– Vem skulle man annars binda, med tanke på brottsplatsen?

Samarbetar inte längre

– Peter Madsen har nu slut på samarbetsvilja. Han har anfört de olika, tänkbara naturliga dödsorsakerna och sedan har det tagit stopp. Han samarbetar inte längre med dem.

Kim Wall miste livet ombord på Madsens ubåt Nautilus under färd den 10–11 augusti. Peter Madsen har erkänt att han styckade hennes kropp – men inte att han tagit hennes liv.

Åtal väntas komma före årsskiftet och rättegången ska inledas i början av mars nästa år.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag