Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stänger butiken efter 30 år – på grund av rån

Rigmor och Lars Nord har drivit butiken 99:ans livs i över 30 år, men väljer nu att stänga efter att man utsatts för tre rån på fyra månader.
Foto: Privat

Onsdag kvällar är värst. Men även när dörren smäller upp.

De tre rånen på fyra månader har nu gjort att Rigmor Nord och hennes man Lars ger upp sin anrika Ica-butik 99:ans Livs - efter 30 år.

– Det värsta var när jag inte visste om Lars levde eller inte, säger Rigmor Nord.

Den 30 december 2014. Det datumet har etsat sig fast hos Rigmor Nord. Hon och hennes man Lars jobbade då som vanligt i sin butik på Spånehusvägen 99 i Malmö - precis som de hade gjort i 29 år.

– Jag kommer ihåg det så väl. Dörren smällde upp och tre maskerade män rusade in och skrek at de ville ha pengar. Jag sprang ut i trapphuset, men en av rånarna sprang efter, säger Rigmor Nord.

Den maskerade rånaren hann ifatt henne.

– Han satte sin långa kniv mot min hals och bara sa: "Ge mig pengarna, annars dör du". Jag bara tänkte: "Jag vill inte dö, jag vill inte dö".

"Sedan kom det andra rånet"

Rånarna försvann efter att de hade tagit med sig kontanter och cigaretter. Fallet lades också ner av polisen.

– Jag och Lasse kände ändå att vi kunde fortsätta arbetet i butiken och rustade upp med bättre övervakningskamera som gick direkt till ett vaktbolag. Men sedan kom det andra rånet...den 10 april.

Även här sprang Rigmor Nord när hon såg rånarna.

– Då tog de Lasse i stället och använde elpistol på honom, som tidigare hade haft hjärtinfarkt, säger hon och berättar vidare:

– Känslan att stå där borta och våga gå fram och inte veta om Lasse lever eller inte, för du bara hör "sch, sch, sch" - ljudet av elpistolen - det var hemskt.

Kläderna blev räddningen

Lars Nords flera lager kläder blev räddningen och han klarade sig utan några större skador. Men tio dagar efter smällde dörren upp igen.

– Då skrek jag rakt ut: "Nu kommer de igen". Lasse slängde in mig i lunchrummet och slängde igen dörren. Det rånet tog bara 20 sekunder, men det var då vi började prata om att ge upp butiken. Inte för de ekonomiska förlusterna, för de var små, utan för att hjärtat stannar upp varje gång dörren smäller upp.

Haft butik sedan 1985

Sedan 1985 har Rigmor och Lars Nord haft butiken på Spånehusvägen 99 i Malmö och parets historia berättades först av Sydsvenskan. Flera kunder har visat sin sorg över att de nu lämnar butiken på självaste nyårsafton och har överröst butiksägarna med blommor och kort.

– Jag känner sorg för att vi har haft en underbar tid här, men även en viss lättnad att slippa vara rädd. Det här året har varit hemskt. Men vår son säger: "Tänk på barnbarnen, de vill ha en farmor och farfar i livet." Han har ju rätt och nu kan vi börja hämta dem från förskola, det har vi inte kunnat göra tidigare, säger Rigmor Nord och fortsätter:

– Sedan ska jag och Lasse nog resa lite. Vi ska ta dagen lite som den kommer.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!