På nya vägar. På lördagskvällen stängde galleri Rönnquist & Rönnquist ned. Hoten efter utställningarna med Lars Vilks och Dan Park blev för många. "Det har varit en stor press på mig", säger Henrik Rönnquist. Foto: Magnus AnderssonPå nya vägar. På lördagskvällen stängde galleri Rönnquist & Rönnquist ned. Hoten efter utställningarna med Lars Vilks och Dan Park blev för många. "Det har varit en stor press på mig", säger Henrik Rönnquist. Foto: Magnus Andersson
På nya vägar. På lördagskvällen stängde galleri Rönnquist & Rönnquist ned. Hoten efter utställningarna med Lars Vilks och Dan Park blev för många. "Det har varit en stor press på mig", säger Henrik Rönnquist. Foto: Magnus Andersson
Tomt party. Lådvinet och chipset var där, annars var galleriet helt tomt när Henrik Rönnquist valde att stänga sitt galleri. "Men jag kommer att fortsätta med att ställa ut konst, någon annanstans". Foto: Magnus AnderssonTomt party. Lådvinet och chipset var där, annars var galleriet helt tomt när Henrik Rönnquist valde att stänga sitt galleri. "Men jag kommer att fortsätta med att ställa ut konst, någon annanstans". Foto: Magnus Andersson
Tomt party. Lådvinet och chipset var där, annars var galleriet helt tomt när Henrik Rönnquist valde att stänga sitt galleri. "Men jag kommer att fortsätta med att ställa ut konst, någon annanstans". Foto: Magnus Andersson
"I ett fängelse". Henrik Rönnquist liknar sitt liv med att bo i fängelse. "Hemma har jag inte mitt namn på dörren och här på galleriet är det oftast låst", säger han. Anledningen är hoten han fått efter utställningarna med Lars Vilks och Dan Park. Foto: Magnus Andersson"I ett fängelse". Henrik Rönnquist liknar sitt liv med att bo i fängelse. "Hemma har jag inte mitt namn på dörren och här på galleriet är det oftast låst", säger han. Anledningen är hoten han fått efter utställningarna med Lars Vilks och Dan Park. Foto: Magnus Andersson
"I ett fängelse". Henrik Rönnquist liknar sitt liv med att bo i fängelse. "Hemma har jag inte mitt namn på dörren och här på galleriet är det oftast låst", säger han. Anledningen är hoten han fått efter utställningarna med Lars Vilks och Dan Park. Foto: Magnus Andersson
Lars Vilks. Foto: Christer WahlgrenLars Vilks. Foto: Christer Wahlgren
Lars Vilks. Foto: Christer Wahlgren
Dan Park. Foto: Erik AhmanDan Park. Foto: Erik Ahman
Dan Park. Foto: Erik Ahman

Ställde ut Vilks och Park – stänger galleri

Publicerad

Utställningen med provokatören Dan Park resulterade i två års villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp.

Nu har Henrik Rönnquist fått nog och stänger ner sitt galleri - på lördagskvällen höll han ett konstlöst vernissage i sin utrymda lokal.

– Jag vet inte vad jag kan hänga på väggarna, åklagaren kanske anser att det är något brottsligt, säger han.

De vita väggarna i den lilla lokalen på Gamla Väster i Malmö gapar tomma. Det enda som utmärker sig är ett par, tre stolar, en bärbar dator, en skål pepparchips och ett par lådor vin. Lördagskvällens helt innehållslösa vernissage är det sista som Henrik Rönnquist arrangerar.

Åtminstone i lokalen på Generalsgatan.

– Jag lever i två fängelser. Dels hemma, där jag inte kan ha mitt namn på dörren, dels här i mitt galleri. Oftast har jag dörren hit låst. Pressen på mig har varit stor.

Tidigare i år fick Henrik Rönnquist två års villkorlig dom för hets mot folkgrupp samt dagsböter för att ha ställt ut provokatören och gatukonstnären Dan Park.

Provokatören själv dömdes till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal men fick straffet kortat med en månad i hovrätten.

Ohållbar situation

Rönnquist, som också ställt ut Lars Vilks konst, har utsatts för hot och våldsdåd efter utställningarna. Det är därför han inte längre vill driva sitt galleri i Malmö.

– Situationen har blivit ohållbar, nu behöver jag fokusera på något annat ett tag.

Anade du att det skulle kunna bli så här när du ställde ut Vilks och Park?

– Nej, att det skulle bli rabalder kanske, men inte så här. Jag har gått från att syssla med konsthandel till att bli en yttrandefrihetskämpe, det var inte det jag trodde jag skulle syssla med, säger Henrik Rönnquist.

Konsten som tidigare hängt i galleriet är undanplockad men kommer förmodligen att hängas upp någon annanstans igen.

– Jag vet inte vad som händer. Jag lägger inte ner och konst vill jag fortsätta ställa ut, men inte här, snarare internationellt där jag inte blir en brottsling, säger han.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag