Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ställde ut Vilks och Park – stänger galleri

På nya vägar. På lördagskvällen stängde galleri Rönnquist & Rönnquist ned. Hoten efter utställningarna med Lars Vilks och Dan Park blev för många. "Det har varit en stor press på mig", säger Henrik Rönnquist.Foto: Magnus Andersson
Tomt party. Lådvinet och chipset var där, annars var galleriet helt tomt när Henrik Rönnquist valde att stänga sitt galleri. "Men jag kommer att fortsätta med att ställa ut konst, någon annanstans".Foto: Magnus Andersson
"I ett fängelse". Henrik Rönnquist liknar sitt liv med att bo i fängelse. "Hemma har jag inte mitt namn på dörren och här på galleriet är det oftast låst", säger han. Anledningen är hoten han fått efter utställningarna med Lars Vilks och Dan Park.Foto: Magnus Andersson
Lars Vilks.Foto: Christer Wahlgren
Dan Park.Foto: Erik Ahman

Utställningen med provokatören Dan Park resulterade i två års villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp.

Nu har Henrik Rönnquist fått nog och stänger ner sitt galleri - på lördagskvällen höll han ett konstlöst vernissage i sin utrymda lokal.

– Jag vet inte vad jag kan hänga på väggarna, åklagaren kanske anser att det är något brottsligt, säger han.

De vita väggarna i den lilla lokalen på Gamla Väster i Malmö gapar tomma. Det enda som utmärker sig är ett par, tre stolar, en bärbar dator, en skål pepparchips och ett par lådor vin. Lördagskvällens helt innehållslösa vernissage är det sista som Henrik Rönnquist arrangerar.

Åtminstone i lokalen på Generalsgatan.

– Jag lever i två fängelser. Dels hemma, där jag inte kan ha mitt namn på dörren, dels här i mitt galleri. Oftast har jag dörren hit låst. Pressen på mig har varit stor.

Tidigare i år fick Henrik Rönnquist två års villkorlig dom för hets mot folkgrupp samt dagsböter för att ha ställt ut provokatören och gatukonstnären Dan Park.

Provokatören själv dömdes till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal men fick straffet kortat med en månad i hovrätten.

Ohållbar situation

Rönnquist, som också ställt ut Lars Vilks konst, har utsatts för hot och våldsdåd efter utställningarna. Det är därför han inte längre vill driva sitt galleri i Malmö.

– Situationen har blivit ohållbar, nu behöver jag fokusera på något annat ett tag.

Anade du att det skulle kunna bli så här när du ställde ut Vilks och Park?

– Nej, att det skulle bli rabalder kanske, men inte så här. Jag har gått från att syssla med konsthandel till att bli en yttrandefrihetskämpe, det var inte det jag trodde jag skulle syssla med, säger Henrik Rönnquist.

Konsten som tidigare hängt i galleriet är undanplockad men kommer förmodligen att hängas upp någon annanstans igen.

– Jag vet inte vad som händer. Jag lägger inte ner och konst vill jag fortsätta ställa ut, men inte här, snarare internationellt där jag inte blir en brottsling, säger han.