Eva Norberg frågade om spädbarnets blåmärke – och den misstänktes datorintresse. Foto: JENS CHRISTIANEva Norberg frågade om spädbarnets blåmärke – och den misstänktes datorintresse. Foto: JENS CHRISTIAN
Eva Norberg frågade om spädbarnets blåmärke – och den misstänktes datorintresse. Foto: JENS CHRISTIAN
Pappan var nöjd när han fick hem sin nya dator. Foto: Jens ChristianPappan var nöjd när han fick hem sin nya dator. Foto: Jens Christian
Pappan var nöjd när han fick hem sin nya dator.  Foto: Jens Christian

Ställde in läkarbesök – innan dotterns död

Publicerad

Rättegången mot föräldrarna som misstänkts ha orsakat sin en månad gamla dotters död fortsätter.

Pappan berättade under fredagen om sitt stora intresse för onlinespel och datorer – och om glädjen när han äntligen köpt en ny dator. 

Samma dag som datorn köptes avbokade föräldrarna ett läkarbesök för dottern. 

Åtta dagar senare dog hon.

Åklagare Eva Norberg har i Kvällsposten tidigare berättat att hon misstänker att föräldrarna misshandlat sin dotter sedan födseln fram till hennes död.

Nu pågår rättegången i det uppmärksammade fallet i Kristianstad. Under förhandlingens femte dag blev pappan förhörd. 

 

LÄS MER: Mamma bad om sympatier på nätet före babyns död 

Stort datorintresse

Precis som under mammans förhör handlade många av frågorna kring spädbarnets alla blåmärken på kroppen.

Ett avsnitt handlade även om pappans stora intresse för datorer och onlinespel. I polisförhör har pappan flera gånger berättat att han la ner stor del av sin vakna tid på spel som World och Warcraft och Runescape. 

Innan dottern föddes kunde han spela tolv timmar om dagen. Speltiden minskade dock efter att de fått barn. 

 

LÄS MER: Mammans tårar när hon berättar om dotterns död

Blåmärke på kinden

Pappan fick under rättegången titta på flera bilder på sin dotter. Vid ett tillfälle visade åklagaren upp en bild från 1 september där spädbarnet har ett blåmärke på kinden. 

Dagen efter, 2 september, hade dottern ett läkarbesök inplanerat på BVC som familjen valde att avboka. 

– Jag mådde dåligt. Jag hade ont i magen, mådde illa. Mamman mådde också dåligt. Jag frågade henne inte hur, men hon mådde illa, sade pappan under rättegången enligt Kristianstadbladet.

Avbokade läkarbesök – köpte dator

Mamman har tidigare under ett förhör i rättssalen berättat att läkarbesöket avbokades på grund av blåmärkena. 

Pappan höll inte med om detta under fredagens förhör.

– Det var inte för blåmärkena, säger han. 

Samma dag som läkarbesöket ställdes in åkte föräldrarna till Mediamarkt för att köpa en ny dator. 

– Då mådde jag bra, konstaterar pappan. 

Åklagaren: Hade du hunnit bli bra igen innan du fick tag i BVC? Ändå bokade du av?

– Det var för sent att få en ny tid. De svarade inte, tror jag, säger pappan och tillägger att läkarbesöket inte avbokades på grund av den nyinköpta datorn. 

Pappans ord i rätten

Paret hade sedan tidigare en dator i hemmet. Men trots ett ganska ekonomiskt svårt läge valde paret att prioritera annorlunda och köpa en dator som pappan kunde spela på.

Åklagaren undrade hur det var att få hem datorn.

– Bra. Det var bra för min del. Jag kunde sitta vid datorn när hon låg bredvid, säger pappan och syftar på sin dotter. Dottern som dog åtta dagar efter inköpet. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag