Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stal lyxbil för 800 000 – använde falsk nyckel

Range Rovern är värd 800 000 kronor och stals i Malmö. Men hade en dold GPS som gjorde att polisen kunde ta den misstänkte tjuven.
Foto: Polisen
Den falska nyckeln som tjuven med hjälp av dator registrerade i bilens minne.
Foto: Polisen

På morgonen upptäckte en bilägare i Malmö att hans Range Rover, värd 800 000 kronor, var stulen. Men bilen hade en inbyggd GPS som avslöjade var den befann sig.

Stölden genomfördes troligen genom att tjuven utnyttjade bilägarens egen nyckel och sändare. Den låg i hallen - några få meter från bilen.

Tidigt på morgonen den 26 mars i år upptäckte Malmöbon att hans dyrbara bil var försvunnen. Han skulle sätta på motorvärmaren och då var bilen borta. En av de första frågorna han fick av polisen var denna, enligt förhöret med honom:

Kommer du ihåg om du låste bilen?

– Ja.

Hur många nycklar finns det till bilen?

– Två.

Har du dessa?

– Ja, jag har båda.

Nyckeln som han använder låg i ett skåp i en garderob i hallen, cirka två-tre meter ifrån ytterdörren.

Mannen från Ukraina har helt nekat till bilstölden men bevisen talar mot honom, anser åklagaren, som också vill att mannen utvisas om han döms för stölden.
Foto: POLISEN

Aktiverade GPS

Han informerade också poliserna att det fanns en GPS i bilen som när den aktiveras avslöjar var fordonet finns. Första positioneringarna visade att bilen körde längs E22. Utanför Sölvesborg upptäckte en polispatrull på eftermiddagen en bil som passade in på beskrivningen av den stulna bilen. 

Men allt stämde inte. Den bil som poliserna såg hade polska registreringsskyltar.

Patrullen stoppade bilen och började kontrollera den. Föraren visade då upp ett polskt registreringsbevis och chassinumret på det dokumentet stämde överens med bilens.

Men det räckte inte för att patrullen skulle släppa i väg föraren. Över radio fick de information som kom att avgöra saken. I bilen hade ägaren nämligen en flaska rom som han köpt på Kastrup i Köpenhamn. Poliserna hittade både flaskan och ett kvitto med bilägarens namn.

Då greps bilföraren som misstänkt för bilstöld.

Nekar till stölden

En noggrann undersökning av bilen visade att det verkliga chassinumret dolts av ett falskt.

Den ukrainske man som körde bilen var under vissa förhör uppbragd över att ha blivit misstänkt för stölden. Han berättade om sig själv att han arbetar som väktare i sitt hemland och att han tagit ett extraknäck att köra bilen från Stockholm, och visade det sig, till en färja i Karlskrona för vidare transport till Polen.

Han visste inget om stölden, upprepade han flera gånger.

Torbjörn Serrander från Larmtjänst AB undersökte bilen på uppdrag av polisen. Han har ingen 100-procentig förklaring till hur bilen öppnats men tror att tjuven förlängt signalen från ägarens nyckel och på så sätt låst upp bilen.

Gjorde egen nyckel

– Sedan har man tillverkat en tredje nyckel genom att koppla in sig på bilens databox, säger han.

Just den här modellen av Range Rover har den här svagheten.

– Men det har man åtgärdat i senare modeller, säger Torbjörn Serrander.

Han har sett liknande stölder i södra Sverige av lyxbilar men också av Mazda.

Mannen från Ukraina har suttit häktad sedan han greps i mars och åtalades i dag i Malmö tingsrätt för grov stöld. Allt tyder på att han hade uppdragsgivare i Polen som kommunicerade med honom efter att bilen stulits.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!