Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna visar – så luras äldre i kassan på Coop

Enkla knepen för att undvika att bli lurad.

En 33-årig rumänsk man misstänks ingå i en liga som rest landet runt och stulit betalkort från äldre personer – oftast i närheten av kassan på Coop, Ica, Willys eller Lidl.

I Sydsverige har de begått brott i Eslöv, Kristianstad, Råå, Åstorp, Karlshamn och Kalmar.

Tre av fyra i ligan har redan dömts. 33-åringen som nu har åtalats lämnades ut från Irland, där han suttit i fängelse, och fördes direkt till svenskt häkte.

Tre andra medlemmar av den rumänska ligan har under 2019 och 2020 dömts för sin del i bedrägerierna mot äldre personer. Straffen blev två till tre och ett halvt års fängelse.

Den 33-årige mannen identifierades tack vare massor av bilder från butikskassor och bankomater. Han var internationellt efterlyst när han hittades i Irland – i fängelse.

Direkt vid frigivandet i början av februari greps han igen och fördes till Sverige. Nu åtalas han vid Lunds tingsrätt för 14 fall av grovt bedrägeri och grovt egenmäktigt förfarande.

Här följer 33-åringen och kvinnan efter ett tilltänkt offer som just har betalat i kassan.
Foto: Polisen
Coop på Råå var ett av de ställen där ligan hittade en äldre person som de kunde lura och stjäla ifrån.
Foto: Polisen

Stulit för 200 000 kronor

Ligamedlemmarna har tjänat minst 200 000 kronor genom att stjäla betalkort och dels ta ut kontanter, dels göra större inköp innan korten har hunnit spärras.

– De drabbade är äldre personer. De flesta är födda på 40-talet, någon på 30-talet och några lite senare, säger kammaråklagare Jakob Adolfsson som har åtalat 33-åringen.

– Brotten har begåtts genom att man letat upp sina offer i affärer, distraherat dem utanför och tagit deras kort.

Här är 33-åringen på väg till närmsta bankomat med ett nyss stulet betalkort i högsta hugg i höger hand.
Ibland plockade 33-åringen ut pengar i samma butik där ligan nyss hittat sitt offer. Då hade kortet inte hunnit spärras.

Hållit koll vid kassan

De har följt efter en äldre person till kassan, och en av dem har placerat sig så att han kunnat se vilken kod offret slagit in, enligt misstankarna.

För att avleda uppmärksamheten från detta har en kvinnlig ligamedlem ställt till förvirring vid kassalinjen genom att ställa högljudda, påstridiga frågor till personalen på dålig engelska, enligt åtalet. Sedan har ett par ligamedlemmar följt efter offret ut och hejdat personen. Kvinnan i ligan har förvirrat dem genom att ställa frågor om vägen till närmaste sjukhus och vifta med en karta. 

Offren har inte märkt att deras kort under tiden har stulits från dem.

Det åtalade 33-åringen medger i vissa fall de faktiska omständigheterna, att han har tagit ut pengar på olika kort – men han säger att inte har vetat att korten har varit stulna.

TV: Maria säljer tidningar utanför Ica – rädslan för att smittas

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!