Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stal 170 miljoner – kan släppas ut om tre år

Britta Nielsen stal 170 miljoner kronor
Åklagarna Kia Reumert och Lisbeth Jörgensen verkade nöjda med straffet: ”En mycket sträng dom”. Foto: LISELOTTE SABROE / TT NYHETSBYRÅN

Britta Nielsen stal 170 miljoner kronor som skulle gå till samhällets svaga. 

Under tisdagen fick storsvindlaren sin dom – hon kan vara ute ur fängelset om tre år.

– Det är en lättnad för Britta att rättegången är över. Vi är lättade båda två, säger hennes försvarsadvokat Nima Nabipour.

Iförd en svart tröja ovanför en blå blus, svarta byxor och låga svarta stövlar tog Britta Nielsen emot domen i Københavns Byret under tisdagen.

När rättens ordförande Vivi Sønderskov Møller meddelade straffet, sex och ett halvt års fängelse, visade storsvindlaren varken glädje eller sorg. Enligt BT:s rapportering från rättssalen satte hon sig lugnt ner, lade det vänstra benet över det högra, placerade händerna på låret och lyssnade lugnt på domstolens skäl till domen.

Efter ett par minuters betänketid bestämde sig Britta Nielsen för att inte överklaga domen.

– I och med att vi accepterar domen är det ett uttryck för att min klient är nöjd med den, säger Britta Nielsens försvarsadvokat Nima Nabipour till BT

Det är kanske inte så konstigt. Åklagaren hade förhoppningar om att Britta Nielsen skulle dömas till åtta års fängelse, ett straff som hade kunnat omvandlas till 12 år på grund av den danska strafflagens paragaf 88. Enligt paragrafen kan straffsatsen ökas med 50% om det rör sig om grova brott.

Britta Nielsen dömdes till 6,5 års fängelse. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

”En mycket sträng dom”

I stället kan det nu bli så att Britta Nielsen släpps ut redan om tre år. 

Hon har redan suttit 15 månader i häkte, och de räknas av straffet på 6,5 år. Och om hon sköter sig under fängelsetiden kan hon friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

I februari 2023 kan Britta Nielsen vara ute ur fängelset, om inte åklagarsidan beslutar sig att överklaga domen. Men omedelbart efter att domen hade förkunnats lät det inte så på åklagarna Kia Reumert och Lisbeth Jörgensen.

– Det är en mycket sträng dom. Den landar på samma hylla som andra fall med riktigt grov ekonomisk brottslighet, säger Lisbeth Jørgensen. 

De var nöjda med att rätten hade godtagit många av de argument de presenterat under rätteången. Bland annat att Britta Nielsens beteende har skadat befolkningens förtroende för statsapparaten. 

Storsvindlaren Britta Nielsen

Genom att manipulera systemet på den danska Socialstyrelsen där hon hade en chefstjänst kunde Britta Nielsen föra över drygt 165 miljoner till sina 66 olika bankkonton under sina 25 år av anställning på den danska myndigheten.

Totalt gjordes minst 300 överföringar.

Enligt åklagaren har svindeln kunnat genomföras på grund av att ett sviktande kontrollsystem på Socialstyrelsen och att Britta Nielsen var en betrodd medarbetare med stora befogenheter.

Pengarna har gått till fastigheter i Sydafrika, till dyra bilar och värdefulla smycken. Hon har även ägt en gård i Sverige. 

Hennes tre vuxna barn är åtalade för att ha tagit emot cirka 72 miljoner kronor.

Åtalet mot Britta Nielsen täcker perioden 1993-2018.

Hon är dömd till 6,5 års fängelse.