Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staffanstorps svar om rasismbeskyllningarna

Precis som många andra svenska kommuner har Staffanstorp uttryckt en vilja att ta emot och hjälpa flyktingar från Ukraina efter den ryska invasionen.
Foto: WALLY SKALIJ/LOS ANGELES TIMES/SHUTTE / WALLY SKALIJ/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHUTTE
Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson, (M), har fått kritik för att göra skillnad på flyktingar.

Detta efter kommunens öppning för att hjälpa människor som flyr från Ukraina, trots tidigare motstånd. 

– Jag är inte förvånad eller bryr mig inte så mycket. Det är människor som blir så upprörda att de inte kan behärska sig. 

Precis som många andra svenska kommuner har Staffanstorp uttryckt en vilja att ta emot och hjälpa flyktingar från Ukraina efter den ryska invasionen. Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson säger att dagens situation väcker sympati hos svenskar på ett helt annat sätt än vad det gjort innan. 

– Man matas av information och bilder kring lidandet och en galen rysk aggression mot ett väsentligt mindre land i Europa som ligger väldigt nära oss. De som kommer söker akut skydd under en tillfällig period. De flesta vill nog återvända. Sedan skiljer det sig också från tidigare när det var många unga ensamkommande män, nu är det kvinnor, barn och äldre.

Samtidigt har Staffanstorp och Christian Sonesson efter vändningen fått kritik för att göra skillnad på flyktingar. Staffanstorp är en av de kommuner i Skåne som har tagit emot lägst andel flyktingar i samband med krisen 2015. Då blev kommunen också omskriven för att placera ensamkommande i husvagnar. 

Enligt Sonesson handlar det dock inte om någon vändning i frågan. Han vidhåller i stället att det är helt olika situationer, nu och då. 

– Jag tycker det är fel av Sverige att ta emot långväga människor. Det är bättre att hjälpa i närområdena. Det fanns människor som hade skyddsskäl även 2015 men kanske inte just i Sverige. 

– Det var väldigt många människor som sökte sig genom hela Europa med destination Sverige. Det var utpekat att många ville främst till Sverige utifrån andra faktorer och Dublinförordningen föll. Sverige tog emot ofantligt många, resten av Europa tog emot betydligt färre.  

Samtidigt har Staffanstorp och Christian Sonesson efter vändningen fått kritik för att göra skillnad på flyktingar.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Dublinförordningen ska en person som flyr till Europa söka skydd i det första säkra land som den kommer till.

I kritiken har Christian Sonesson även anklagats för att vara ”rasistisk”. Sedat Arif, S-kommunalråd i Malmö, skrev förra veckan på Facebook kommentaren ”Rasismen och dess fula tryne” i ett inlägg där han delade en intervju med Staffanstorps kommunalråd. 

– Mig veterligen har det varken diskuterats pigment, hudfärg eller religion. Jag kan bara konstatera att flyktingarna från Ukraina har ett verkligt och påtagligt skyddsskäl, säger Sonesson. 

Vad tänker du om kritiken?

– Det är i stort samma människor som varit kritiska till andra grejer genom åren. När argumenten tryter så tar personangrepp vid. Det är väldigt tydligt. 

– Sedat Arif är ansvarigt kommunalråd för arbetsmarknad i Malmö och kommunen har högst arbetslöshet i landet. Hade jag varit sämst i landet hade jag lagt all tid och kraft på det i stället för metadebatter.