Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiserade reklamfilmen hyllas av Ebba Busch Thor

Kommunen: ”Vi tänker inte på vilken hudfärg människor ska ha”.
Staffanstorps reklamfilm har fått kritik – av en del har den kallats för ren rasism. Foto: SKÄRMDUMP / STAFFANSTORP.SE
Ebba Busch Thor (KD) var på besök i Staffanstorp under tisdagen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Den omtalade reklamfilmen för Staffanstorps kommun fortsätter att engagera. En del kritiker menar att den gör reklam på bekostnad av Malmö – av andra har den kallats för ren rasism.

Men nu hyllas filmen av KD-ledaren Ebba Busch Thor. 

– Vi skulle snarare behöva ha fler kommuner som valde att vara så tydliga som Staffanstorp har varit, säger hon till Aftonbladet

Staffanstorps kommun har mött rejäl kritik efter att de publicerade en reklamfilm som marknadsför Staffanstorp som ett nytt hem för alla som tröttnat på ”otrygga Malmö”.

Kritiska röster menar att filmen anspelar på främlingsfientliga stämningar och att den gör reklam på bekostnad av Malmö.

Kritiker menar att filmen medvetet bara innehåller vita människor och av samma orsak har den hyllats på främlingsfientliga sajter.

Nu får filmen, och den lokala M-toppen Christian Sonesson, stöd från KD-ledaren Ebba Busch Thor. 

– Här har vi en kommun som vill attrahera invånare genom att vara tydliga med att det ska vara en plats där människor trivs och behandlar varandra med respekt. Att man hjälper varandra, även nyinflyttade. Och så blir det ramaskri. Det säger något, säger hon. 

Ebba Busch Tor under ett besök i Malmö tidigare under november. Nu hyllar hon Staffanstorps film som fått kritik för att göra reklam på bekostnad av just Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN

M-toppen: ”Ligger nära varandra politiskt”

Ebba Busch Thor var under tisdagen på besök i Staffanstorp, hennes tema med besöket var ”samhällsgemenskap”. Hon hyllade kommunen – och reklamfilmen. 

– Vi skulle snarare behöva ha fler kommuner som valde att vara så tydliga som Staffanstorp har varit kring hur man förväntar sig att man ska bete sig mot varandra som medmänniskor.

Kommunalrådet Christan Sonesson (M), tyckte att Ebba Busch Thors besök var lyckat. 

– Hon är en sympatisk, handfast och konkret person. Vi ligger nog ganska nära varandra politiskt, säger han till Aftonbladet

Reklamfilmen har inte bara fått kritik från politiska motståndare. Även företaget Clas Ohlson vars varumärke syns tydligt i filmen i samband med att ett antal flyttlådor bärs ut ur en skåpbil, har reagerat. 

– Vi har fått frågor från kunder om vi har samarbetat om filmen eller sponsrat den, och vi har svarat att vi inte är inblandade. Vi har också påtalat för Staffanstorps kommun att filmen använder vårt varumärke utan tillstånd, har Niklas Carlsson, kommunikationschef på Clas Ohlson, sagt till Dagens Nyheter. 

Christian Sonesson, M-toppen i Staffanstorp tycker att Ebba Busch Tors besök var lyckat. Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

Malmös svar filmen

Svaret från Christian Sonesson (M) kom snabbt. På Facebook skrev han bland annat att ”ängsligheten är stor i Sverige” och att Clas Ohlsons ”borde var glada över att just deras flyttlådor syns.”

”Vad är det som gör Clas Ohlson så pk så att de försöker få oss att klippa eller ”blurra” filmen? Jag vet var jag inte ska julhandla i år. Bye bye Classe,” skriver han. 

I Malmö har flera personer blivit illa berörda av att se filmen. Organisationen Helamalmö publicerade under helgen som gick en svarsfilm.

Nicolas Lunabba, verksamhetschef, var initiativtagare. Han menar att Staffanstorps film är en oansvarig och förljugen kampanj.

– De spär på fördomar och bidrar till att slita itu det svenska samhället. Särskilt hårt drabbar det unga. Vi märker vilken skadlig inverkan det har på deras självbild och framtidstro, och hur det bekräftar den ofta uttryckta känslan av att vara oönskad i sitt eget hemland.

Ladda ner KvP:s nyhetsapp. Foto: Skärmdump