Staffanstorps kommunsajt kopierad – länkar till porrsajt

Publicerad

Staffanstorps kommuns hemsida är namnkapad – och länkar vidare till porrsajter.

Attacken är polisanmäld, rapporterar Skånska Dagbladet.

IP-adresserna som ligger bakom finns utomlands, enligt kommunen.

Okända gärningspersoner har kopierat Staffantorps kommunsajt och lagt upp den på en ny domän, som tillhör ett afrikanskt land.

Syftet är att skicka trafik till en spam-sajt, från den kopierade sajten. 

Besökare till Staffanstorps kommuns hemsida har länkats vidare till porr- och dejtningsajter.

Staffanstorps kommun har polisanmält

Kommunen har anmält det som skett till google och försöker stänga ner spamsajten. Man har också polisanmält intrånget, både under rubriceringen dataintrång och förtal.

– Vi har gjort en polisanmälan om både dataintrång och kränkning/förtal, säger Patrik Runesson, säkerhets- och trygghetsansvarig i Staffanstorps kommun, till Skånskan.

Det är vissa namn från kommunens hemsida som kapats, uppger han. Framför allt ovanliga namn har valts ut.

– Det innebär att när någon besökare klickar på kanske ett visst namn så länkas man i stället till dejting- eller porrsidor utomlands.

Attacken gjordes utomlands

Enligt Patrik Runesson finns de skyldiga inte i Sverige. Samtliga IP-adresser som ligger bakom finns utomlands.

– Det finns ett antal icke seriösa personer som driver bland annat porrsidor och som nätfiskar efter namn och kapar andras webbplatser för att sedan länka till sina sidor och det är troligen det som hänt här.

De attackerade sidorna är blockerade nu, enligt Patrik Runesson.

– Det är självklart obehagligt för alla vars namn och uppgifter har använts på detta sätt, säger han men menar att man får räkna med att liknande saker händer då och då.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag