Staffanstorp vill införa nya regler om IS-terrorister

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Efter de senaste veckornas diskussioner har Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, nu arbetat fram ett förslag som tar ställning mot terrorism.

”Den som deltagit i, eller understött, terrorism ... är inte välkommen till Staffanstorps kommun”, skriver man i förslaget. 

– Vi gör ett tydligt ställningstagande för terrorismens offer och våra kommuninvånares säkerhet, säger Christian Sonesson. 

”Den som deltagit i, eller understött, terrorism, t. ex. återvändande av IS-terrorister, är inte välkommen till Staffanstorps kommun. 

Sådana personer har genom sitt agerande förverkat sina möjligheter att få kommunens hjälp. Därför kommer de inte att erhålla stöd av kommunen i någon form” 

Så står det förslaget som är skrivet av kommunalråd ordförande Christian Sonesson (M). Förslaget tas upp i kommunstyrelsemötet på onsdag. 

– Bakgrunden till förslaget är den nationella debatt som varit under den senaste tiden om hur man hanterar människor som återvänder från terrororganisationer. Svensk lagstiftning är inte uppdaterad, och det märks i debatten, säger Christian Sonesson. 

”Tydligt ställningstagande” 

Staffanstorps kommun vill nu bli den första av Sveriges kommuner som tar ställning mot återvändande terrorister. 

– Vi gör ett tydligt ställningstagande för våra kommuninvånares säkerhet och för terrorismens offer, säger Christian Sonesson. 

Han beskriver det som att regeringen de senaste veckorna varit ”lamslagna” i frågan. 

– Problemet är att regeringen har varit helt tagna på sängen, och då är det upp till varje kommun att fatta beslut och förbereda sig inför det här, säger Christian Sonesson. 

Kan strida mot regeringsformen 

Enligt Vilhelm Persson, universitetslektor vid juridiska institutionen på Lunds universitet, kan detta strida mot både regeringsformen och kommunallagen: 

– Spontant kan jag inte se att det finns något som helst rättsligt stöd för detta uttalande. Tvärt om verkar det strida mot både regeringsformen och kommunallagen. Det skulle vara mycket intressant att se hur kommunen tänker att förslaget skulle kunna genomföras, säger han. 

Christian Sonesson säger att förslaget kommer att läggas fram ändå, och att det sedan får prövas juridiskt. 

- Det här är förslaget vi lägger fram och vad vi vill genomföra, sedan får det prövas juridiskt om någon vill överklaga. När Vellinge kommun ville införa tiggeriförbudet sa man precis samma sak, ändå gjordes bedömningen att det gick att införa, säger Christian Sonesson. 

Men kan man verkligen neka en svensk medborgare vuxenutbildning och försörjningsstöd om den har rätt till det?  

- Nu är det ju så att om de här människorna inte åkt på de här resorna utan stannat hemma och arbetat så hade de inte behövt ansöka om bidrag. Så menar jag, säger Christian Sonesson. 

Vellinge kommun fattade i september 2017 beslut om att förbjuda tiggeri på några platser i kommunen. Beslutet upphävdes i länsstyrelsen men överklagades ända upp i högsta rättsliga instans och i december 2018 fick Vellinge kommun rätt i Högsta förvaltningsdomstolen. 

Pierre Sjöström, oppositionsråd i Staffanstorp.
Foto: Privat

”Utspel för publicitet” 

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) säger han anser att förslaget går i linje med tidigare förslag från Moderaterna i Staffanstorp. 

– Det är precis som att vilja förbjuda moskéer trots att det inte finns några moskéer i Staffanstorp, eller att vilja förbjuda halalslaktat kött trots att det inte finns några uppgifter om att det förekommer. För att få publicitet så gör man sådana här utspel, säger han. 

Även Pierre Sjöström frågar sig om det är lagligt att genomföra förslaget. 

– Det kan man ju fundera på, om det fungerar eller om det strider mot regeringsformen och kommunallagen. Det har säkert Christian Sonesson tänkt på, säger han. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!