Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staffanstorp vill att HD ska pröva ”slöjdomen”

Staffanstorp överklagar dom mot slöjförbud
Foto: Johansen, Carina / TT NYHETSBYRÅN

Skurup och Staffanstorps kommun får inte införa slöjförbud i skolan. Både kammarrätten och förvaltningsrätten går på samma linje som tidigare. Men Staffanstorp vill att Högsta domstolen ska pröva domen igen. 

Förvaltningsrätten har tidigare satt stopp för slöjförbud i båda kommunerna och nu tog kammarrätten samma beslut. Kammarrättspresidenten Dag Stegeland skriver i ett pressmeddelande att få utöva eller visa sin religion är något som skyddas av både regeringsformen och Europakonventionen. 

Skånska Dagbladet rapporterar nu att Staffanstorp överklagar och yrkar att Högsta domstolen ska riva upp kammarrättens dom. Skurup å andra sidan överklagar och begär prövningstillstånd i HD.

Elevers rätt att bära huvudduk har begränsats 

Enligt Staffanstorp så har kommunen aldrig meddelat ett förbud för barn att bära huvudduk i förskolor och skolor. Integrationsplanen innehåller bara en redovisning av ett oförbindande uttalande. 

Men enligt kammarrätten så innebär ett ”oförbindande uttalande” ett generellt förbud som innebär viss begränsning av möjligheten att bära huvudduk. Därmed har upplevelsen av att bära huvudduk påverkas och elevers rätt att bära huvudduk har inskränkts, menar Skånska Dagbladet. 

Staffanstorps replik är att kammarrättens dom är grundad på domstolens egen åsikt och kommunen menar att om uttalandet rört en okontroversiell fråga, skulle överklagandet ha avslagits av kammarrätten. 

TV: Bilderna visar förödelsen – före och efter översvämningarna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!