Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staffanstorp vägrar följa råd om corona

Nu erbjuds tester i hemmet för misstänkt smittade.
Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommunanställda i Staffanstorp som har rest i smittspridningsområden för coronaviruset ska stanna hemma under inkubationstiden, oavsett om de har symtom eller inte. 

Det har kommunalrådet beslutat.

Tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendation uppmanas även skolelever som befunnit sig i riskområden att stanna hemma.

Beslutet om de kommunanställda, som fattades i fredags, bygger på ”övertygelsen om att det är bättre att agera beslutsamt och föregripande nu än att tvingas hantera följderna av en fullständig och genomgripande samhällsstörning”, står det i det så kallade ordförandebeslutet, som är undertecknat av kommunalrådet Christian Sonesson (M).

Negativ budgetpåverkan

Beslutet tros inledningsvis få en negativ budgetpåverkan, men kommunens bedömning är att det också kan bidra till att de ”ökade samhällskostnader som skulle uppstå vid en eventuell smittspridning hålls nere”.

För att minska budgetkostanden ombeds arbetsgivaren att uppmana medarbetarna att söka smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Kommunen uppmanar också skolelever och förskolebarn som befunnit sig i riskområden att stanna hemma under inkubationstiden.

”Om ert barn går i skola och har varit i ett smittspridningsområde de senaste två veckorna ber vi er kontakta skolan för att planera hemuppgifter under inkubationstiden”, heter det i skrivelsen från kommunen.

Emot Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten bedömer att avstängning av friska skolbarn inte är en effektiv åtgärd mot smittspridning, eftersom studier visar att det inte finns något som tyder på att barnen sprider smittan. Inget av de utbrott som vi hittills har sett av coronavirus har haft koppling till skolor eller barn, framhåller Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten anser i stället att ett sådant beslut riskerar att slå mot barnen, som då kan lämnas utan tillsyn eller halka efter i undervisningen.

Det finns 13 bekräftade fall av personer som smittats med det nya coronaviruset i Sverige. De finns inom Västra Götalandsregionen, Region Stockholm, Region Uppsala och Region Jönköping.

Industrin står still och bilarna har slutat rulla efter utbrottet av coronaviruset.

LÄS MER: Coronaviruset – så påverkas din resa 


LÄS MER: Så förbereder du dig för coronaviruset i Sverige