Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staffanstorp stänger – för att stoppa corona

Se fler nyheter i Expressen TV
Staffanstorps kommunstyrelses ordförande Christian Sonesson (M) har skrivit ett öppet brev till kommuninvånarna.
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Staffanstorp stänger ner delar av verksamheten.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Staffanstorp kommun vidtar åtgärder i coronakrisen.

Alla verksamheter som inte definieras som kärnverksamheter stängs ner. 

– Jag anser att det är bättre att vara mer försiktig än att agera för sent, säger Christian Sonesson (M) i ett öppet brev.

Staffanstorps kommunstyrelses ordförande Christian Sonesson (M) har under torsdagen publicerat ett öppet brev till kommuninvånarna. I brevet listas åtgärder som kommer att vidtas i ett försök minska spridningen av coronaviruset.

– Situationen är allvarlig men vi kommer göra allt för att bekämpa spridningen av viruset, skriver Christian Sonesson i brevet, som har publicerats på kommunens hemsida och i sociala medier.

Besöksförbud

Samtliga äldreboenden ska utfärda besöksförbud, arrangemang och aktiviteter som kommunen arrangerar kommer att ställas in och möten ska ersättas med digital teknik. 

De som har omfattande hemtjänst kommer i stället att erbjudas plats på äldreboende för att minska kontakt med så många olika personer. 

Dessutom kommer alla kommunala verksamheter som inte definieras som kärnverksamheter att stängas ner. Idrottsanläggningar, badhus, fritidsgårdar, öppen verksamhet med mera stängs därför. 

Förskola, skola, och omsorg är kärnverksamheter och kommer att fortsätta vara öppet som vanligt, men kommunen förbereder distansundervisning och att omedelbart kunna stänga vid vid behov. 

Än så länge är alltså inga skolor stängda, men Staffanstorpsborna uppmanas stanna hemma vid förkylningssymptom och att fortsätta att vara noga med handhygienen. 

”Hjälp varandra”

De drastiska besluten grundas i två prioriteringar: att skydda kommunens invånare så långt det är möjligt och att skydda de verksamheter som är mest kritiska och utsatta.

Utöver besluten vädjar Christian Sonesson:

– Hjälp varandra! Bor du granne med en äldre person fråga om du kan göra något, exempelvis att handla mat över nätet. I svåra tider visar vi som samhälle styrka genom att bry oss om varandra och om vår plats på jorden.

Frågor om corona? Hit kan du vända dig: 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!