Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staffanstorp säger nej till ”huvudduk”

Enligt kommunalrådet Christian Sonesson (M) var det ett korrigerat förslag som röstades igenom.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Förbudet ingår i Staffanstorps nya integrationsplan som röstades igenom med 7 röster mot 4.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Kommunstyrelsen i Staffanstorp har beslutat att införa nolltolerans mot huvudduk för barn i förskola och skola upp till sjätte klass, rapporterar P4 Malmöhus.

Förbudet ingår i kommunens nya integrationsplan som röstades igenom med 7 röster mot 4 på onsdagskvällen. M och SD stod bakom förslaget medan S yrkade avslag.

Enligt kommunalrådet Christian Sonesson (M) var det ett korrigerat förslag som röstades igenom. Ordet slöja hade bytts mot huvudduk och förbudet gäller till sjätte klass, skriver SVT Nyheter Skåne.

Kan vara olagligt

Det är dock oklart om förbudet är förenligt med svensk lagstiftning.

– Vi på Skolverket har tittat på den här frågan 2012, och vi kom fram till att det inte är tillåtet eller förenligt med religionsfriheten och diskrimineringslagen att införa generella förbud mot slöja i skolan, säger Andreas Lindholm, jurist på Skolverket, till P4 Malmöhus.

Förslaget har även kritiserats av oppositionen i Staffanstorp.

– Jag har aldrig sett någon elev gå i slöja i våra skolor, det är ett ickeproblem man lyfter upp, har det socialdemokratiskt oppositionsrådet Pierre Sjöström tidigare sagt till kanalen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!