Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staffanstorp säger ja till omstritt IS-förslag

Christian Sonesson (M).Foto: JENS CHRISTIAN
IS-terrorister.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Beskedet att Staffanstorps kommun vill neka IS-terrorister som återvänder till kommunen försörjningsstöd väckte stor uppmärksamhet när det lades.

Enligt experter är det högst troligt lagvidrigt men på onsdagskvällen klubbade kommunstyrelsen beslutet, skriver Sydsvenskan.

Förslaget om de nya reglerna för eventuellt återvändande IS-terrorister i Staffanstorp väcktes av kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M).

Den som deltagit i, eller understött, terrorism, t. ex. återvändande av IS-terrorister, är inte välkommen till Staffanstorps kommun. 

Sådana personer har genom sitt agerande förverkat sina möjligheter att få kommunens hjälp. Därför kommer de inte att erhålla stöd av kommunen i någon form” , skrev Sonesson.

Hård kritik mot förslaget

Omedelbart möttes förslaget av hård kritik. Bland annat sågades det av rättsliga experter.

– Spontant kan jag inte se att det finns något som helst rättsligt stöd för detta uttalande. Tvärt om verkar det strida mot både regeringsformen och kommunallagen. Det skulle vara mycket intressant att se hur kommunen tänker att förslaget skulle kunna genomföras, sade Vilhelm Persson, universitetslektor vid juridiska institutionen på Lunds universitet till Kvällsposten.

 

LÄS MER: Sonesson skämmer ut Staffanstorp

Fler prövningar

Men på onsdagskvällen röstade kommunstyrelsen igenom förslaget med siffrorna 7-4, skriver Sydsvenskan. 

Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade nej till förslaget som stöddes av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Beslutet som klubbades på onsdagskvällen tas upp i fullmäktige den tredje april. Därefter väntas det prövas i en rad olika rättsinstanser.

LÄS MER: IS-terrorister är inte välkomna