Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staffan, 70, kan ha fått blodproppar av vaccinet

13 dödsfall i Sverige med misstänkt koppling till Astra Zenecas vaccin.
Barnbarnet Milo, 4, har varit lite av en huvudperson under sjukhustiden, och familjen har haft ständig sms-kontakt med Staffan Malmgren på sjukhuset.
Staffan Malmgren vårdas nu med en medicin som ska öka hans blodplättar.
Egentligen skulle familjen fira Staffans och hustrun Titti Malmgrens 70-årsdagar i veckan.

Staffan Malmgren behandlas nu för den ovanliga, misstänkta biverkningen av Astra Zenecas vaccin.

Han märkte knappt själv att han fick blodpropp i båda lungorna – sedan sjönk antalet blodplättar.

”Jag har ju aldrig legat på sjukhus under mina 70 år men ser ju nu hur proffsiga dom är, framför allt när det är så här allvarligt”, skriver han i ett sms till Expressen.

Egentligen skulle familjen fira Staffans och hustrun Titti Malmgrens 70-årsdagar i Skanör i veckan.

”Fira ändå så skålar jag med slangen”, hälsar han nu i stället från sjukhussängen på Skånes universitetssjukhus i Malmö, där han vårdas med dropp och syrgas efter att ha fått både blodproppar och låga nivåer av blodplättar.

Den 12 april fick han Astra Zenecas vaccin. En vecka senare kände han sig lite flåsig när han arbetade i trädgården. Sedan blev han tröttare och fick ett tryck över bröstet.

Den 27 april sökte han vård på vårdcentralen. Personalen sa att han måste åka in akut, eftersom han var så andfådd.

”Fira ändå så skålar jag med slangen”, hälsar Staffan Malmgren från sjukhuset inför 70-årsfirandet. De har följt restriktionerna mycket noggrant under hela pandemin. Nu är Staffan plötsligt sjuk.
Förra året överraskade Therése Modig och maken hennes föräldrar med Hawaii-fest, eftersom de inte kunde resa under pandemin.
Foto: Privat

Dubbla blodproppar i båda lungorna

– De gjorde verkligen en helkoll. Tog coronatest, EKG och prostataprover. Sedan såg de ganska snabbt på röntgen att han hade dubbla blodproppar i båda lungorna. Och eftersom han vaccinerats började de titta mer på det, berättar dottern Therése Modig.

På sjukhuset fick Staffan hög feber. Sedan visade tester att han hade väldigt låga nivåer av blodplättar, med ett värde på 30 i stället för normala 150.

”Läkaren sa för en stund sedan att det har varit väldigt allvarligt för mig men att dom nu tycker sig ha koll på läget och hoppas på hemskrivning nästa vecka. Bara plättarna ökar och andningen fungerar utan syrgas”, skriver Staffan Malmgren.

Bilden i ambulansen ville Staffan Malmgren skicka för att visa barnbarnet.

Vill informera andra om symtomen

Läkemedelsverket uttalar sig inte om specifika fall, men bekräftar att de fått in ett nytt fall av den misstänkta blodbiverkningen hos en man i 70-årsåldern. Skånes universitetssjukhus uppger att de anmält ett missänkt fall med koppling till Astra Zenecas vaccin till myndigheten.

Familjen vill berätta för att få andra att söka vård om man känner sig hängig efter vaccinationen. De tycker inte att det informerats tillräckligt mycket om symtom på blodpropp, som trötthet och andnöd.

– Om man till exempel hör att risken är större att dö i ett blixtnedslag än att få den här biverkningen, när man är anhörig så känner man mer ”sluta, ta det på allvar”. Om det blir konstaterat att det handlar om Astra Zeneca så vill man ändå att företaget tar ansvar och ger svar. De är ytterst ansvariga tycker jag, säger Therése Modig.

Det ser ut att gå åt rätt håll för Staffan Malmgren, men familjen är fortsatt orolig.

Själv har Staffan fått höra att medicinen han får, som ska öka blodplättarna, kostar 26 000 kronor per flaska.

”Får se om den här dyra drinken fixar det”, skriver han skämtsamt.

Symtom på blodpropp

Blodproppar kan vandra från en kroppsdel till en annan.

Symtom på blodpropp i lungan kan bland annat vara:


• Andnöd, hosta, håll i sidan.

• Plötsligt ont i bröstet eller bak i ryggen.

• Tröttare än vanligt, och sämre ork.


Symtom på en blodpropp i benen kan bland annat vara:

• Ena vaden eller benet svullnar och blir varmt, ibland kan det rodna.

• Vaden kan vara öm och spänd. Värk i benet eller vaden, framför allt när du går.

• Ytliga blodkärl på benet kan synas tydligare.


Källa: 1177 Vårdguiden 

Misstänkta biverkningen

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder en möjlig koppling av covid‍-‍19-‍‍vaccinet Vaxzevria (Astra Zeneca) till mycket sällsynta fall av blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar.


I Sverige har totalt sex sådana misstänkta fall rapporterats in hittills.


Det handlar om tre konstaterade dödsfall och tre fall där personerna har tillfrisknat. Det handlar om fyra kvinnor – och två fall med män som rapporterats till Läkemedelsverket på torsdagen och fredagen.


Källa: Läkemedelsverket, FHM 

Se också:

Folk under 65 som fått vaccinet får annat vaccin för dos två.