Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Staffan, 28, bytte liv med en amerikan – i 72 timmar

Staffan Taylor. Foto: Privat / Privat

Staffan Taylor, 28, fick leva som amerikan i Texas under 72 timmar – samtidigt som Alex Leonard tog över hans eget hemma i Sverige. 

Allt för att ha sa ja till ett par främlingar på gatan.

Nu har klippet med dygnen på främmande ort setts över en miljon gånger på Youtube.

– Ibland måste man kasta hjärtat först och vandra efter, säger Staffan Taylor.

Visst låter det nästan filmiskt.

Staffan Taylor från Råå utanför Helsingborg var på väg hem till kollektivet i Stockholm när han plötsligt blev stoppad. De två killarna hade en kamera och frågade på engelska om han kunde tänka sig att byta liv med någon i Texas under 72 timmar.

– Jag skrattade, sa att jag är professionell drömmare och tackade ja, säger han.

Tanken att det hela kunde vara en bluff slog honom så klart, men tolv timmar senare satt han i en taxi tillsammans med en okänd person på väg mot Arlanda.

– Jag visste absolut ingenting utan tänkte att det här blir ett äventyr, säger Staffan Taylor. 

Under 72 timmar fick han sedan byta liv med Texasbon Alex Leonard. Direkt efter landning åkte sällskapet till en amerikansk fotbollsmatch där de mötte upp med Alex vänner.

Den efterföljande dagen väntade en joggingtur och en paddeltur på Colorado river.

Här hejar Staffan Taylor på Texas Longhorns tillsammans med Austin Kevitch och Matt Dajer och 103 000 andra åskådare. Foto: Privat

Föreläste på universitetet

Men sedan hände något som är väldigt mycket Staffan Taylor – men kanske inte lika mycket Alex Leonard. Staffan Taylor fick möjligheten att hålla en inspirationsföreläsning på universitet.

– Det var surrealistiskt. Helt galet. Detta är något jag drömt om i så många år, att få föreläsa i USA. Jag grät av glädje.

Staffan Taylor pratade om vikten att lyfta sig själv och andra. Och när föreläsningen var slut fick han stående ovation.

Under tiden fick Alex Leonard gå på kräftskiva, bada bastuflotte och bo i kollektiv på Östermalm med Staffan Taylors vänner hemma i Sverige.

De båda männens äventyr dokumenterades flitigt. Och tidigare i veckan släpptes avsnittet om bytet på Youtubekanalen ”Yes Theory”. I skrivandets stund har klippet setts över en miljon gånger.

Alex Leonard på kräftskiva i Sverige. Foto: Privat / Privat
Staffan Taylor efter sin föreläsning på universitetet. Foto: Privat / Privat
Ett tårfyllt avsked innan hemresan. Foto: Privat / Privat

Många nya kontakter

För Staffan Taylor har gensvaret varit enormt. Han har fått en mängd nya följare på sociala medier och telefonen plingar konstant.

Många tackar honom för att han vågat visa känslor och vågat bjuda på sig själv.

– I min föreläsning sa jag: ”You can fail with what you do, but you can never fail with who you are.” Det har fastnat hos folk. Det känns oerhört hoppfullt.

Han har också fått fyra förfrågningar om att föreläsa på olika platser i världen. Men kanske framför allt har upplevelsen fått hans självkänsla att växa, säger han.

– Det här har gett mig ett helt nytt perspektiv. Du vet aldrig vem du möter på gatan, säger han.

Staffan Taylor, i mitten, tillsammans med amerikanerna Thomas Dajer och Thomas Brag från ”Yes Theory”. Foto: Privat / Privat

Startat eget Youtube-kanal

Upplevelsen har också gjort Staffan Taylor än mer övertygad om att det är viktigt att vara öppen för olikheter.

– Döm inte någon vid första anblick, utan se möjligheterna. Jag tror vi borde kasta hjärtat före och vandra efter oftare. Ibland tror jag vi tänker för mycket. Känns något bra så bara gör det.

Den stora Youtube-succén har inte bara gett Staffan Taylor nya vänner för livet, det har även fått honom att utmana en av sina rädslor. När vi pratar med honom befinner han sig i en kamerabutik.

– I fyra år har jag drömt om att ha en egen Youtube-kanal. Men jag har varit så rädd för att folk ska säga taskiga och elaka saker. Nu trycker jag på knappen och startat kanalen.  

Ladda ner appen. Foto: Kvällsposten